Tara Brinkhoff met Ronaldo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Tara Brinkhoff met Ronaldo. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Vrijwilliger Tara Brinkhoff vertelt

AALTEN/DINXPERLO – Figulus Welzijn, de Aaltense Uitdaging en SAP Aalten houden samen met allerlei organisaties uit de gemeente Aalten een vrijwilligersmarkt bij De Ahof in Aalten op vrijdag 6 oktober. Doel is om mensen die vrijwilligerswerk overwegen te gaan doen, en mensen van organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, met elkaar in gesprek te brengen en zo mogelijk een match te maken. In de aanloop naar de markt vertellen vrijwilligers over hun vrijwilligerswerk en waarom het zo leuk is. Deze week vertelt Tara Brinkhoff over haar vrijwilligerswerk voor de Stichting Paardrijden voor Gehandicapten Oost Achterhoek, die onderdak vindt in Hippisch Centrum De Achterhoek in IJzerlo.

Door Waltraud Wensink

De een heeft iets met kinderen, de ander heeft wat meer met de zorg voor ouderen en weer anderen vinden het leuk om bezig te zijn met mensen die een verstandelijke beperking hebben. Tara Brinkhoff uit Dinxperlo kiest voor dit laatste maar dan wel in combinatie met een andere passie namelijk paarden. Tara is vrijwilligster bij Stichting Paardrijden voor gehandicapten Oost Achterhoek (SPG).
Tara: "Tot voor kort studeerde ik ergotherapie in Nijmegen en voor mijn studie moest ik me ook bezighouden met buitenschoolse activiteiten. Zelf rijd ik ook en zo kwam ik bij de stichting terecht. De opleiding zelf blijkt achteraf toch niet hetgeen te zijn wat ik graag wil en ik ben momenteel op zoek naar een baan. Het maakt me op dit moment eigenlijk niet zo veel uit wat voor baan, ter overbrugging is bijna alles wel goed. Ik heb dus op dit moment tijd genoeg om me bezig te houden met het paardrijden voor mensen met een beperking. Meestal doe ik dat op de zaterdagochtend maar ik val ook wel eens in op andere dagen als dat zo uit komt."

Plezier staat voorop
Bij het paardrijden voor gehandicapten wordt de mogelijkheid geboden tot paardrijden en bij sommige locaties ook het 'mennen'. Paardrijden heeft naast plezier en ontspanning ook therapeutische effecten. Wat dat betreft heeft Tara wel enig profijt van haar opleiding ergotherapie. Tara: "Er worden spieren gebruikt die je normaal gesproken nauwelijks gebruikt. Het is erg goed voor de houding, maar het plezier en ontspanning staan wel voorop. Onze ruiters moeten niet met tegenzin komen en het vooral leuk vinden om te rijden. Het is vooral geen 'moeten'. We gebruiken rustige paarden die we het toevertrouwen dat er mensen met een beperking op rijden. Je kunt namelijk te maken krijgen met onverwachtse bewegingen of geluiden. De paarden moeten daar dan niet van schrikken. Bij ruiters die een beperking hebben, maken we soms wel gebruik van hulpmiddelen zoals een tillift of andere hulpmiddelen die het mogelijk maken dat men kan rijden. Zo zitten niet alle ruiters op een zadel. Soms maken ze gebruik van een dekje en kunnen ze het allemaal beter voelen." Het zelfbewustzijn, het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van de ruiters worden versterkt door de omgang met de paarden, de mederuiters en de vrijwilligers. "Zelf lopen we als vrijwilligers/begeleiders altijd mee met de ruiters totdat we denken dat ze het zelf kunnen. Bij sommigen gaat dat al best vlot en bij sommigen komt het er misschien niet van, dat verschilt per ruiter. We hebben maximaal vier ruiters per les zodat er optimale aandacht voor iedereen is. Vaak zijn we binnen te vinden maar op mooie dagen gaan we ook wel met onze ruiters en paarden naar buiten. Dat vinden ze ook altijd erg leuk. Omdat we vaak met vaste ruiters te maken hebt weet de instructeur op een gegeven moment wat iemand wel of niet aankan. Er is persoonlijke aandacht voor iedereen."

Vrijwillig maar niet vrijblijvend
"Het geeft mij als vrijwilliger in ieder geval altijd voldoening. Het is dankbaar werk en ik doe het met veel plezier. Daarnaast is het ook enorm gezellig om dit samen met de andere vrijwilligers en instructeurs te doen. Er is sprake van een fijne samenwerking. Dat ik er vrijwillig werk wil niet zeggen dat het ook vrijblijvend is. Ze moeten wel op mij kunnen rekenen en een paar uur van te voren afzeggen kan eigenlijk niet. Voor de ruiters is dat ook niet prettig, dat er ineens iemand anders staat dan de persoon die ze verwachten. In overleg kan er echter wel geruild worden of afgezegd maar dat gebeurd eigenlijk niet zo vaak. Zonder vrijwilligers is het eigenlijk helemaal niet mogelijk om deze doelgroep wekelijks op deze manier te laten rijden", aldus Tara. Naast de vrijwilligers zijn er ook altijd professionele krachten aanwezig die goed op elkaar zijn ingespeeld en zijn er overlegmomenten om bepaalde zaken door te spreken", aldus Tara. Wie ook, net als Tara Brinkhoff als vrijwilliger wil werken bij de SPG, kan eens een kijkje nemen bij een van de lessen of contact op met iemand van de stichting. Het paardrijden voor mensen met een beperking vindt plaats bij Hippisch Centrum de Achterhoek in IJzerlo op de maandag, woensdag en zaterdag. Voor meer informatie over de lessen kun je kijken op de site van de stichting: www.spg-oostachterhoek.nl. Voor andere soorten vrijwilligerswerk kan men zich laten informeren op de vrijwilligersmarkt op 6 oktober bij De Ahof in Aalten.

Organisaties die zich nog willen aanmelden om zich te presenteren op de Vrijwilligersmarkt, kunnen dat doen via info@aaltenseuitdaging.nl

Afbeelding: Figulus Welzijn