Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde Foto:

Oplossing zoekplaatje: Markt

AALTEN - Dit keer een herkenbare situatie, het marktplein, gefotografeerd in 1971. Wat opvalt is dat parkeren op de Markt toen nog mocht en kon. Antennes op het dak zien we tegenwoordig ook niet meer.

Er was destijds niet veel autoverkeer. Dit leverde jaren later in allerlei commissie- en raadsvergaderingen discussies op betreffende het parkeren op de Markt. We zien uiterst links het voormalige politiebureau. Nu zit hier de Geste. Daarnaast zien we het pand van Stegers. De oudere generatie kent het nog als het pand van 'Tante Mina'. Tante Mina werd in 1910 de nieuwe eigenares van het pand. Ze opende er een café. In de loop van de tijd breidde ze haar activiteiten uit tot pension met restaurant. Later wordt ze bijgestaan door haar dochter Leis die is getrouwd met Gert Prins. Hij drijft later een rookwarenwinkel opzij van het pand. Verder was er in de achterkeuken in de jaren twintig van de vorige eeuw een fietsenmakerij gevestigd.

Kenmerkend voor het café ten tijde van Tante Mina was onder meer de grote potkachel in het midden van het lokaal. In het begin van de jaren zestig zijn Riek en Jan Stegers uit Groenlo op zoek naar een horecagelegenheid. Riek is al werkzaam in de horeca. Jan werkt als verzekeringsagent, maar in zijn vrije tijd werkte hij ook in de horeca. Het pand aan de Markt in Aalten stond te koop en in april 1961 neemt de familie Stegers de grote stap. De voormalige rookwarenwinkel wordt gesloten en in die ruimte start men met een snackbar. Aanvankelijk is Stegers alleen een café, maar geleidelijk aan krijgt het de vorm die thans zo kenmerkend is: een Achterhoeks restaurant met een gastvrije keuken. Rechts zien we de Postiljon, een modezaak. Voordat er een modezaak is was gevestigd, was dit het oude postkantoor van Aalten. Postiljon Mode sluit per 1 oktober na 43 jaar de winkel op de hoek van de Peperstraat en de Kerkstraat. Eigenaar Martin de Kruyf wil graag dat in zijn pand een hotel wordt gevestigd.


Zondagochtendconcert op boerderij Wessel

IJZERLO - Op zondag 1 oktober vanaf 11.30 uur geven Michael Markov en Alexandros Halapsis een concert op boerderij Wessel, Kruisdijk 9 in IJzerlo. Het concert wordt gegeven in het kader van het International Music Festival 2017.

Stichting International Piano Composition houdt dit najaar voor de zesde keer het International Music Festival. Prijswinnaars van de laatste International Piano Competition for Young Musicans in Enschede 2016 krijgen de kans weer naar het oosten van ons land te komen om voor publiek te spelen.

Café Cultuur is verheugd onderdeel te kunnen zijn van de concertserie. Andere concerten worden gegeven in Enschede, Haaksbergen, Deventer, Hengelo en Bredevoort. Bij boerderij Wessel worden er werken van J.S. Bach, L. van Beethoven en F. Shubert ten gehore gebracht.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal voor 12,50 euro.