Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto:

Zoekplaatje:
Bredevoortsestraatweg

AALTEN - Aalten kende veel middenstand in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Van leegstand was nauwelijks sprake. In die periode had ieder lid van de familie Stoltenborg vrijwel een eigen groente- en fruitzaak. Men kon er in die tijd een goede boterham mee verdienen. Wie weet nog de namen van de winkels aan de Bredevoortsestraatweg Aalten? Reacties zijn welkom bij: redactie@aaltensnieuws.nl of neem contact op met: Leo van der Linde, Bilderdijkstraat 24, 7121 VL Aalten, tel. 0543 - 472571.


Gemeente Aalten financieel gezond

AALTEN - De begroting van de gemeente Aalten ziet er zonnig uit, aldus wethouder Ted Kok. Er is tot 2021 sprake van een overschot. Dat neemt niet weg dat er nog wat onzekere factoren zijn, maar er zijn buffers ingeboekt om eventuele tegenvallers of kortingen op te kunnen vangen. Ted Kok: "Ik ben er trots op dat we dit na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kunnen overdragen aan een nieuw college." Ook de schulden van de gemeente Aalten liggen op een alleszins aanvaardbaar niveau. In totaal heeft Aalten 25 miljoen euro aan schulden. Hiervan is 15 miljoen hypotheekschuld.

Door Joost van de Nadort

Zo vlak voor de verkiezingen is het niet gebruikelijk dat er nieuw beleid wordt opgenomen in de begroting. Nieuw beleid wordt overgelaten aan een nieuw college. Dat wil niet zeggen dat er in de begroting geen ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen. Er is bijvoorbeeld 100.000 euro vrijgemaakt voor de aanleg van fietsstroken langs de Lichtenvoordsestraatweg, eenmalig 10.000 euro in 2018 voor de aanleg van een ruiterpadennetwerk en structureel 15.000 euro voor bluswatervoorzieningen in het buitengebied. Ook is er een budget van 40.000 euro gereserveerd voor maatregelen naar aanleiding van verkeersbesluiten en verkeersveiligheid. Wethouder Gerard Nijland: "Het gaat hier om vragen die vanuit de inwoners komen. Bijvoorbeeld de vraag om de aanleg van een verkeersdrempel. Voorheen moest dat wachten op algemeen onderhoud. Nu reserveren we hiervoor structureel een bedrag, waardoor dit sneller kan worden opgepakt."

Woonlasten
De stijging van de woonlasten blijft onder de drie procent. Kok: "We zijn misschien niet meer de gemeente met de laagste woonlasten, maar we zitten nog altijd laag." De heffing op het rioolrecht en de onroerendezaakbelasting gaan iets omhoog. Het vastrecht van de afvalstoffenheffing gaat iets omlaag. Kok: "Voor de inwoners betekent dit dat de onroerendezaakbelasting gemiddeld met zes euro en de rioolheffing met ongeveer 9 euro per jaar stijgen en dat het vastrecht voor de afvalstoffenheffing met anderhalve euro per jaar daalt. In totaal komt dat neer op een gemiddelde woonlastenstijging van ongeveer 14 euro per jaar."

Huisvesting scholen
Er is een bedrag gereserveerd voor noodzakelijk onderhoud aan schoolgebouwen. Kok: "Een aantal schoolgebouwen voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd." Hij noemt als voorbeeld het schoolgebouw van Schaersvoorde aan de Slingelaan. Ook het klimaatbeheersingssysteem van Triangel Laag is een probleem. Er zijn al jaren klachten over het binnenklimaat. Die bleken tot op heden niet op te lossen. Door het systeem grondig aan te pakken en de apparatuur voortijdig te vervangen, hoopt de gemeente dat het probleem nu wel opgelost kan worden.

Asbest
Er is in de begroting structureel een bedrag van 200.000 euro opgenomen om de problemen van leegstand rond de vrijkomende agrarische bebouwing en de verwijdering van asbest aan te pakken.

Kok: "We lopen hier gelijk op met de regionale en provinciale discussie over dit onderwerp."