Commissie Bezwaarschriften doet aanbevelingen

AALTEN - Ieder jaar stelt de Commissie bezwaarschriften van de gemeente Aalten een jaarverslag op. Hiermee voldoet zij aan haar verantwoordingsplicht in de richting van het lokaal bestuur. In dit jaarverslag benoemt de commissie het aantal bezwaarschriften en op welk gemeentelijk terrein de bezwaarschriften betrekking hebben. Ook benoemt zij het instrument mediation als alternatief voor de bezwaarschriftenprocedure en stelt zij vast of er tijdig een beslissing op het ingediende bezwaar is genomen. Verder doet de commissie aanbevelingen om het proces voor de behandeling van de bezwaarschriften te verbeteren.

Door Joost van de Nadort

In 2016 heeft de gemeente 51 bezwaarschriften ontvangen. Dat is ongeveer evenveel als in 2015. Verreweg de meeste bezwaarschriften hebben betrekken op Beheer Openbare Ruimte. Van de 51 bezwaarschriften die in 2016 zijn binnengekomen hadden er twaalf betrekking op een verleende omgevingsvergunning ten behoeve van de firma Kaemingk BV.

Mediation
De gemeente Aalten heeft als doel het aantal bezwaarprocedures terug te brengen. Het instrument mediation wordt hierbij steeds vaker ingezet. Hierbij wordt geprobeerd om door middel van gesprekken tot een oplossing te komen en op die manier tijdrovende bezwaarprocedures te vermijden. De gesprekken kunnen leiden tot intrekking van het bezwaarschrift of tot wijziging van het besluit waartegen bezwaar is gemaakt. De commissie juicht het inzetten van dit instrument van harte toe en stelt dat: 'een luisterend oor knelpunten kan oplossen'. In 2016 is op deze manier ongeveer 45 procent van de gevallen opgelost, waarna de procedure kon worden stopgezet.

Termijnoverschrijdingen
Nadat de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken, heeft de gemeente twaalf weken de tijd om een beslissing te nemen op het bezwaarschrift. De commissie heeft al eerder aangegeven dat termijnoverschrijdingen vaak voorkomen. In het verleden gold dat voor ongeveer de helft van de ingediende bezwaarschriften. Vanaf 2015 is er sprake van een stijgende lijn voor wat het nakomen van de termijn betreft. Er was toen in dertien gevallen, 26 procent, sprake van overschrijding. In 2016 ging het om veertien gevallen. Dat is ook 26 procent. De commissie geeft aan dat het aantal overschrijdingen in 2016 ook de twaalf bezwaarschriften betrof die betrekking hadden op dezelfde beschikking, namelijk de omgevingsvergunning voor Kaemingk. Hoewel de gemeente de mogelijkheid heeft om de behandeltermijn met zes weken te verlengen, maakt ze daar geen gebruik van. De commissie waarschuwt de gemeente dat termijnoverschrijdingen een uitermate negatief effect kunnen hebben op de beeldvorming van de burger. Daarnaast merkt de commissie op dat ook Aalten niet ontkomt aan de landelijke tendens dat steeds vaker bij een termijnoverschrijding een dwangsom wordt gevorderd. De bezwaarmaker moet dan wel de gemeente in gebreke stellen, waarna deze nog veertien dagen de tijd heeft om een besluit te nemen. Doet zij dat niet dan ontvangt de bezwaarmaker voor iedere dag dat er geen beslissing wordt genomen een bedrag, dat overigens wel aan een maximum is gebonden.

Reactie gemeente
De gemeente laat in een reactie weten dat zowel in 2015 als in 2016 het aantal termijnoverschrijdingen gelijk is gebleven. In 2015 waren er twaalf bezwaarschriften, waarvan er tien gericht waren tegen het plaatsen van stacaravans op het AZC Groot Deunk. In 2016 waren er veertien bezwaarschriften, waarvan er twaalf gericht waren tegen de uitbreiding van Kaemingk. Iedere overschrijding is er één te veel, laat de gemeente weten en zij zal intern het belang van het nakomen van de wettelijke termijnen nog eens extra onder de aandacht brengen.