Satiricus Klaus Cordes met komische Luther-expositie

BREDEVOORT - Ook in de Koppelkerk wordt aandacht besteed aan het Lutherjaar. Vanaf 30 september tot en met 29 oktober zal in de bovenzaal de expositie 'Dienaar Maarten en zijn heer Käthe' te zien zijn met illustraties van satiricus Klaus Cordes bij de teksten van de bekende protestantse reformator Maarten Luther (1483-1546).

Op 31 oktober 1517 zou Luther zijn 95 stellingen op de Slotkerk in Wittenberg (Duitsland) hebben gespijkerd tegen de handel in aflaten.

In Lutherjaar, 500 jaar na Luthers 95 stellingen op de kerkdeur

De daad is de geschiedenis ingegaan als het begin van de reformatie en het protestantisme. Precies 500 jaar later, in het Lutherjaar, presenteert Klaus Cordes uit Bocholt in de Koppelkerk zo'n vijftig visualisaties van beroemde citaten van Luther.

Dit doet de satiricus op bijzondere wijze. Het uitgangspunt van de expositie 'Dienaar Maarten en zijn heer Käthe' is een portretpostzegel van Luther en zijn vrouw Katharina von Bora. Deze postzegels verwerkt hij tot hedendaagse beeldcollages waarin de monnik en reformator plotseling de rol inneemt van kelner, danser of postbode.

De collages voorziet Cordes met citaten van Luther. Zo worden de woorden van Luther door de kunstenaar in een hedendaagse en (vaak onbedoeld) komische context geplaatst.

De expositie is te zien in de Koppelkerk, Koppelstraat 35 in Bredevoort van 30 september tot en met 29 oktober, van vrijdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree vrij.


Popkoor AmeeZing schittert met Bredevoort

Optredens in Koppelkerk

BREDEVOORT - Voor het derde opeenvolgende jaar is popkoor AmeeZing gevraagd om haar vocale kunsten tijdens Bredevoort Schittert ten gehore te brengen.

AmeeZing heeft inmiddels een naam hoog te houden als het gaat om het brengen van bijzondere bewerkingen van popnummers. AmeeZing kiest veelal voor nummers die niet door andere koren gezongen worden. Deze nummers worden voorzien van een aangenaam AmeeZing-sausje.

Soms wordt een nummer gevoelig en ingetogen gezongen, vaak spat de dynamiek er van af. Het koor profileert zichzelf graag als 'anders dan anderen' en hoopt dat door middel van haar repertoire duidelijk te maken.Het publiek kan onder andere nummers van ELO, Elbow en Robbie Williams verwachten.
Ameezing treedt vrijdagavond 22 september op in de Sint Joriskerk op de Markt. De optredens zijn om 19.30 uur, 20.30 uur en 22.00 uur (na het vuurwerk).