Deze vrouwen hopen dat er meer vrouwen in de (Aaltense) politiek actief worden. Foto: Joost van de Nadort
Deze vrouwen hopen dat er meer vrouwen in de (Aaltense) politiek actief worden. Foto: Joost van de Nadort Foto:

Meer vrouwen in de Aaltense politiek

AALTEN - Op dinsdag 26 september wordt de thema-avond 'meer vrouwen in de (Aaltense) politiek' gehouden. Het idee is ontstaan nadat een aantal vrouwelijke raadsleden begin dit jaar een door D66 georganiseerde avond in Doetinchem met hetzelfde thema hebben bezocht. Tijdens deze avond werd onder meer aandacht geschonken aan het feit dat vrouwen in de lokale politiek in de Achterhoek en de Liemers flink ondervertegenwoordigd zijn. Aalten bungelt met slechts drie vrouwelijke raadsleden op een totaal van 21 onderaan het rijtje, terwijl in Zutphen de verhouding fiftyfifty is. Ook bij de fractievertegenwoordigers is het aantal vrouwen ondervertegenwoordigd, vier op een totaal van vijftien. Tijd om daar wat aan te doen, vindt een aantal vrouwen die actief zijn in de Aaltense politiek.

Door Joost van de Nadort

Na een aantal gesprekken omarmen alle politieke partijen het voornemen om meer vrouwen te interesseren voor het werk in de (lokale) politiek, aldus Margret Rensink-Althof, raadslid voor Gemeente Belangen. "Het is nu tijd om te stoppen met praten en de zaken in gang te zetten. Of dit nog soelaas gaat bieden voor de komende raadsverkiezingen is de vraag. Zelma van Alstede, raadslid voor het CDA,: "De meeste partijen zijn al bezig met het samenstellen van de kieslijsten. Die moeten ergens in november/december klaar zijn. Het zou dus nog kunnen." Het is overigens niet zo dat vrouwen die interesse hebben onmiddellijk in de raad moeten gaan zitten. Zij kunnen ook fractievertegenwoordiger worden of actief worden in een politieke partij. Meer vrouwen in de lokale politiek leidt tot een betere afspiegeling van de bevolking in de raad. Daardoor zullen vrouwen zich beter vertegenwoordigd voelen. De insteek zou moeten zijn dat minimaal dertig procent van de raadsleden vrouw is. Omdat vrouwen en mannen verschillen in de wijze van denken kunnen zij elkaar inspireren, wellicht met een betere kwaliteit van besluitvorming tot gevolg.

Oorzaak
Het blijkt lastig een oorzaak aan te wijzen voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de Aaltense politiek. Rensink-Althof: "Het is denk ik ook een samenloop van omstandigheden. Bij de vorige verkiezingen bijvoorbeeld kwam de PvdA met maar één zetel terug in de raad en er stonden maar weinig vrouwen op verkiesbare plaatsen. Het blijft toch ook wel een beetje een mannenwereld." Het is ook wel anders geweest. Het CDA heeft lang een vrouwelijke wethouder in het college gehad. Rensink-Althof denkt ook dat mannen eerder en gemakkelijker in de politiek stappen. Haar ervaring is dat vrouwen gevraagd moeten worden en dat zij meer nadenken over de vraag of ze het werk dat de politiek met zich meebrengt wel aankunnen. Van de zes bij het interview aanwezige vrouwen hebben er drie zichzelf aangemeld. Hanny Noorman, raadslid voor de CU: "Ik ben opgegroeid in een gezin dat politiek actief was. Het is me eigenlijk met de paplepel ingegoten. Ik ben eerst een jaar of twaalf actief geweest als fractievertegenwoordiger en daarna raadslid geworden." Ook Marian Nijman, fractievertegenwoordiger van de PP, en Anneke Haring-Delwell, die van 1994 tot 1998 raadslid was voor D66, hebben zich aangemeld.

Voor- en nadelen
Iedereen is het erover eens dat actief zijn in de lokale politiek veel voldoening kan geven. Het is dichtbij en het gaat over mensen die je tegenkomt bij de supermarkt. Daarnaast kun je invloed uitoefenen en meedenken over de standpunten die je partij inneemt. Het kan ook fascinerend zijn, vindt van Alstede. Toen zij in de raad kwam wist ze niets over het proces, maar gaandeweg leerde ze hoe het allemaal loopt. Rensink-Althof: "Natuurlijk is niet alles leuk, maar dat is het ook niet op je werk. Je moet wel over een zekere gedrevenheid beschikken wanneer je actief wilt zijn in de lokale politiek en soms moet je een dikke huid hebben." Nijman: "De financiële beloning is maar matig, maar dat geldt ook voor mannen. Het kost wel veel tijd. Ik denk dat ik zo'n twintig uur in de week bezig ben."

Thema-avond
Om meer vrouwen geïnteresseerd te krijgen, zal er op woensdag 26 september een thema-avond worden gehouden. Elke politieke partij zal een aantal vrouwen gericht uitnodigen, maar natuurlijk is iedereen welkom op deze avond. Er wordt een leuk programma samengesteld. Ilse Saris, wethouder in Winterswijk, en Willy Oort, ex-wethouder, zullen vertellen over hun ervaringen in de politiek. Vrouwen in de politiek zullen geïnterviewd worden over hun ervaringen en de dagelijkse praktijk. Ook is er gelegenheid om tijdens een speeddate één op één vragen te stellen. De bijeenkomst wordt geleid door Carole Klappe die als avondvoorzitter zal optreden. Klappe: "Het moet vooral een interactieve avond worden." De thema-avond vindt plaats in de raadszaal. Vanaf 19.30 uur is iedereen welkom. Het programma begint om 20.00 uur en duurt tot 22.00 uur.