De genomineerden en de deelnemers aan de gedichtenwedstrijd, en rechts wethouder Ted Kok. Foto: Leo van der Linde
De genomineerden en de deelnemers aan de gedichtenwedstrijd, en rechts wethouder Ted Kok. Foto: Leo van der Linde Foto:

Bredevoorts Belang wint Erfgoedprijs

AALTEN - De opening van de Open Monumentendagen in Aalten vond plaats op landgoed Eppink aan de Romienendiek. Traditiegetrouw wordt daarbij ook bekend gemaakt wie de Erfgoedprijs van de gemeente Aalten wint. Dit jaar is dat Vereniging Bredevoorts Belang, die de prijs krijgt toegekend voor haar inspanningen voor de realisatie van het Vestingpark in Bredevoort.

Door Leo van der Linde

De 'deale' van de familie Mateman, eigenaar van landgoed Eppink, was overvol. Wethouder Ted Kok: "De Open Monumentendag is een belangrijk onderdeel van het erfgoedbeleid van de gemeente Aalten. In dit weekend worden de monumenten in onze gemeente in de schijnwerpers gezet." Jaarlijks wordt met een landelijk thema aandacht gevraagd voor specifieke kenmerken van het erfgoed. Dit jaar is het thema: 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. Samen met Winterswijk is in dat thema een nieuw fietsrouteboekje gemaakt, met een cultuurhistorische fietstocht. Het werd uitgereikt aan de vertegenwoordigers van de VVV-agentschappen in Aalten, Dinxperlo en Bredevoort. In het boekje wordt aan de hand van natuurgebieden, groene grensovergangen, historische boerderijen, grensstenen en oude spoorlijnen de geschiedenis van het gebied en het huidige landschapsbeheer belicht.

Na deze uitreiking gaf de wethouder een uitvoerige toelichting op de drie kandidaten voor de Erfgoedprijs. De genomineerden voor de Erfgoedprijs voor de Erfgoedprijs waren de Vereniging Bredevoorts Belang, voor de realisatie van het Vestingpark in Bredevoort, de familie te Kloeze van theetuin 't Lerinkshof in Lintelo, voor de combinatie van cultuurhistorie en landschapsbeheer en toerisme. De derde kandidaat voor de prijs waren de 'Verhalenvangers' van het Onderduikmusuem Markt 12 voor het vangen van verhalen over het verleden, met name betrekking hebbend op de periode van WOII. Over de winnende kandidaat vertelde hij: "Deze vereniging heeft de tuin van St. Bernardus aangekocht, een plan op laten stellen en subsidies verworven. Er is onder meer een zwevend pad aangelegd, de historische boomgaard is hersteld, bijzondere elementen in de tuin, zoals de Lourdesgrot, het theekoepeltje en de tbc-huisjes zijn beter uitgelicht. En er zijn informatiepanelen geplaatst om bezoekers te informeren. Een omvangrijk project dat de prijs verdient."

Bredevoorts Belang ontving als prijs een cheque van 600 euro en een bos bloemen. Tevens heeft de gemeente Aalten een speciale taart laten maken voor de vrijwilligers van Bredevoorts Belang om samen nog na te genieten van deze overwinning. De andere genomineerden kregen een herinnering aan hun nominatie en ook een bos bloemen. Een speciaal onderdeel van deze editie van de Open Monumentendag was de gedichtenwedstrijd. Er werd een oproep gedaan om een zelfgeschreven gedicht over de gemeente Aalten, haar kernen en/of buitengebied in het Achterhoeks dialect in te sturen. Hieraan werd goed gehoor gegeven. De gedichten werden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit dialect-liefhebbers en schrijvers: Henk Lettink en Thea Onnink, die unaniem van mening was dat Ina Brethouwers gedicht 'Mooders wasdraod' het beste was.

Ina Brethouwer leest het winnende gedicht voor. Foto: Leo van der Linde
Een volle 'deale' van landgoed Eppink. Foto: Leo van der Linde