Toch ontwikkelingen mogelijk op bouwpercelen met intensieve veehouderij

AALTEN – In het ronde tafelgesprek (RTG) Ruimte van dinsdag 5 september werd duidelijk dat de meerderheid van de gemeenteraad in zal stemmen met het besluit van B en W om toch projecten binnen agrarische bouwpercelen met de aanduiding 'intensieve veehouderij' mogelijk te maken.

Door Bernhard Harfsterkamp

Het bestemmingsplan buitengebied werd vorig jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Een aantal onderdelen is echter door de Raad van State op 14 september 2016 voorlopig geschorst. Een definitieve uitspraak zal er pas komen als het Europese Hof van Justitie zich heeft uitgesproken over met name de ammoniakproblematiek. Dit kan betekenen dat er nog jarenlang niets mogelijk is voor intensieve veehouderijen in Aalten. B en W probeert nu deze bevriezing deels te doorbreken.

Bouw dakkapel of berging wel mogelijk
Uitbreiding van de veestapel en grote veranderingen aan de stallen die daarbij behoren zullen gedurende de schorsing nog steeds niet mogelijk zijn. Maar wethouder Ted Kok vindt dat kleine niet omstreden plannen gewoon mogelijk moeten zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de bouw van een dakkapel of van een berging. De benodigde omgevingsvergunning wil B en W dan toch afgeven. Na een procedure met de bijbehorende mogelijkheid om bezwaren in te dienen zal de gemeenteraad gevraagd worden om een 'verklaring van geen bedenkingen'. Bij de beoordeling van een aanvraag wordt uitgegaan van de in het bestemmingsplan beschreven situatie voor het bouwperceel. Daarbij gaat het onder andere om het aantal dieren, de diersoort en de stalinstallatie. Ook moet een aanvraag voldoen aan de eisen uit het plan.

Gemeenteraad niet buitenspel
Wethouder Kok weet van twee gevallen die voor de procedure in aanmerking zullen komen. Eén geval betreft het groter maken van een stal ten behoeve van het dierenwelzijn. Het gaat om een boer die van gangbare naar biologische veehouderij wil overschakelen. Het andere geval betreft de bouw van een werktuigenloods. Kok verzekerde de RTG-leden dat de gemeenteraad niet buitenspel wordt gezet. "We komen alleen niet meer twee keer bij u langs met een voorstel, maar één keer." Als er een bezwaar komt tegen een aanvraag, wordt de procedure niet meteen stilgelegd. "De bezwaren worden behandeld en daarna nemen wij een besluit", zei Kok.
Enige discussie was er over de hoogte van de leges, die in rekening wordt gebracht. B en W wil hiervoor 50% van de door de gemeente gemaakte kosten in rekening brengen. Gerbert Navis (VVD) vond dit nog steeds erg veel geld. Bij de vaststelling van de legesverordening later in het jaar zal de gemeenteraad er een definitief besluit over nemen.