Foto: collectie Leo van der Linde
Foto: collectie Leo van der Linde Foto:

Oplossing zoekplaatje: Lintelo met de Wenninkmolen

LINTELO - Dit keer was het zoekplaatje niet zo moeilijk. Op de foto zien we de Gendringseweg met de Wenninkmolen. Deze opname van ruim veertig jaar oud is gemaakt in de buurtschap Lintelo.

Dik Pardijs schrijft: "Deze molen werd in 1860 gebouwd voor de familie Wennink, hetgeen de naam van de molen verklaard. De molen bleef tot 1920 in handen van deze familie. Sinds 1973 is de molen eigendom van de familie Nijland. In 1984 is de molen gerestaureerd. Op 27 december 2007 werd de molen overgedragen aan de Stichting tot Behoud van de Wenninkmolen te Lintelo. In 1936 werd een machinekamer in de molen gebouwd voor een zuiggasmotor, welke later vervangen werd door een elektromotor. Sinds 1980 is alleen de windkracht, door middel van enkele overbrengingen, weer de enige bron van aandrijving. Vrijwillige molenaars stellen de molen regelmatig in bedrijf. De Wenninkmolen in Lintelo staat op een heuvel, het is dus een beltmolen."

Aan de Gendringseweg zien we op de foto de buurtsuper van Van de Put.

Herbert Nijland vertelt: "De dan nieuwe woning aan de Gendringseweg 29 staat er al op deze foto, maar de huidige koel-vriesgebouwen zien we nog niet op deze foto uit de periode 1970 - 1975."