College stemt in met subsidie voor NDOA

AALTEN - In de regio Achterhoek zijn twee kennisnetwerken voor kwetsbare ouderen actief. Het Netwerk Dementie Oost Achterhoek (NDOA) en het Kennis Netwerk Kwetsbare ouderen West Achterhoek (KKOWA). Het NDOA is actief in de gemeenten Aalten, Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk. Het KKOWA in Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en ook de gemeente Aalten, maar dan gericht op Dinxperlo. Beide organisaties hebben bij de onderscheiden gemeenten een subsidieaanvraag ingediend.

Door Joost van de Nadort

Al een aantal jaren spelen de kennisnetwerken een belangrijke rol bij zowel het opbouwen als verspreiden van kennis over kwetsbare ouderen. Zij delen deze kennis met iedereen die met (kwetsbare) ouderen te maken krijgt, of dat nu in het werk is of privé. Het NDOA wil een bijdrage leveren aan een betekenisvol leven van dementerende ouderen in de samenleving. Informatievoorziening, welzijn en specialistische behandeling zijn de terreinen waar zij op inzet. Zij doet dat door de samenwerking tussen huisartsen, zorgaanbieders en de gemeenten, voor wat betreft kwetsbare ouderen, te bevorderen.

Argumenten
Met de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in 2015 hebben gemeenten een belangrijke taak gekregen in de ondersteuning van onder meer kwetsbare ouderen. Door het verlenen van subsidie houdt de gemeente aansluiting in de zorgketen en wordt voorkomen dat partijen langs elkaar heen gaan werken. Daarnaast delen de netwerken hun kennis ook met gemeentelijke professionals via een helpdesk dementie. Niet helemaal helder is wat de gemeenten nu precies terugkrijgen voor de verleende subsidie. Voorwaarde voor het verlenen van de subsidie is dan ook dat zowel het NDOA als het KKOWA over taken, werkzaamheden en de financiering voor 2018 in gesprek gaan met de gemeenten en zorgverzekeraar Menzis, die ook een deel van de financiering voor haar rekening neemt.

Subsidie
Het NDOA heeft de gemeenten om een subsidiebijdrage van 16.000 euro gevraagd. Dat is 4000 euro per gemeente. Het KKOWA een bijdrage van 20.000 euro. Dat is 5000 euro per gemeente. De gemeente Aalten werkt ook samen met het KKOWA omdat dit netwerk actief is in Dinxperlo. Ondanks het feit dat Dinxperlo onderdeel uitmaakt van de gemeente Aalten, heeft het KKOWA de gemeente Aalten niet om subsidie gevraagd. Aalten hoeft dus niet bij te dragen aan beide netwerken. Het is wel een reden om te pleiten voor een fusie van beide netwerken. Naast deze subsidie krijgt het NDOA van Menzis 64.000 euro en het KKOWA 80.000 euro als bijdrage aan de werkzaamheden in 2017.