Drukte bij het gemeentehuis van Aalten. Foto: Leo van der Linde
Drukte bij het gemeentehuis van Aalten. Foto: Leo van der Linde Foto:

Veel belangstelling bij RTG over Sportpark Zuid

AALTEN - De verenigingen die samen de plannen voor de revitalisering van Sportpark Zuid hebben gemaakt, hadden veel leden meegenomen naar de behandeling van de plannen voor dit sportpark in het Ronde Tafel Gesprek (RTG) op dinsdag 5 september. Een groot deel van de meegekomen jeugdigen moest plaatsnemen op de vloer van de raadzaal omdat de publieke tribune vol zat.

Door Joost van de Nadort

Vlak voor het zomerreces heeft het college besloten de gemeenteraad voor te stellen 1,2 miljoen euro vrij te maken voor de aanleg van het nieuwe Sportpark Zuid. Het RTG was bedoeld om insprekers de gelegenheid te geven hun standpunt ten aanzien van de aanleg en realisatie van het nieuwe sportpark toe te lichten. Na de inspreekronde konden de aanwezige raadsleden vragen stellen aan de insprekers en aan de verantwoordelijke wethouder Gerard Nijland zodat ze goed voorbereid op dinsdag 19 september het debat over het sportpark in de gemeenteraad kunnen ingaan.

Insprekers
Er hadden zich zeven insprekers gemeld voor de RTG. Zij kregen allemaal vijf minuten de tijd om hun verhaal te vertellen. Tegen de gewoonte in kregen zij de gelegenheid direct na elkaar in te spreken. De insprekers toonden zich in hun verhaal allemaal enthousiast over de plannen en spraken van een unieke gebeurtenis voor de Achterhoek en zelfs voor Nederland. Piet Kraaijeveld, voorzitter van vereniging De Peddelaars: "We trekken veel op met de tourvereniging in Bocholt en ook zij zijn erg enthousiast over de aanleg van het nieuwe Sportpark Zuid en dan met name over de wielerbaan. Wij zullen hen dan ook uitnodigen om gebruik te maken van deze wielerbaan." Boudewijn Inja van Brichbouw Sportondersteuning houdt een pleidooi voor verbinding tussen sporters met een beperking en reguliere sporters. Hij denkt dat de opzet van het nieuwe sportpark volop kansen biedt om dat te realiseren.

Vragen raadsleden
De raadsleden hebben vooral vragen over de financiering. Om de begroting sluitend te krijgen, verhogen de deelnemende verenigingen onder andere hun contributies. Ans Plug van de Progressieve Partij vraagt zich of een contributieverhoging van 20 procent bij AD'69 niet leidt tot een afname van het aantal leden. Erik-Jan van Etten, penningmeester bij AD'69, denkt dat dit wel mee zal vallen. Van Etten: "De contributie van AD'69 kan ook na een eventuele verhoging nog altijd concurreren met die van andere gelijksoortige verenigingen."

Martin Veldhuizen wil van Koos Leber, de voorzitter van de onlangs opgerichte Stichting Sportpark Zuid, weten of er ook contact is gelegd met bijvoorbeeld ouderenbonden om activiteiten voor ouderen te realiseren op het nieuw aan te leggen sportpark. Koos Leber: "We focussen ons nu eerst op de aanleg van het park. Daarna gaan we zeker kijken of we het aanbod kunnen verbreden zodat nog meer mensen gebruik kunnen gaan maken van de faciliteiten op het park." Willem Bruil van Henk Meerdinks Volksvertegenwoordiging wil van Koos Leber weten of de organisatie rekening houdt met de krimp van de bevolking in de Achterhoek. "Daar is zeker over nagedacht. Het betekent dat de gemiddelde leeftijd van de leden zal toenemen en dat daar het aanbod van activiteiten op aangepast zal moeten worden", aldus Leber. Nadat Alex Walter, de voorzitter van de RTG-vergadering heeft geconstateerd dat iedereen in de gelegenheid is geweest om zijn of haar vragen te stellen, stelt hij vast dat de meerderheid van de aanwezige raadsleden het onderwerp rijp acht voor behandeling in de gemeenteraad.