De tijgermug, helemaal zwart-wit en met een witte streep over de kop. Foto: Achterhoek Nieuws - stockfoto
De tijgermug, helemaal zwart-wit en met een witte streep over de kop. Foto: Achterhoek Nieuws - stockfoto Foto:

Tijgermug in Aalten, update van de aanpak

AALTEN - Vorige week haalde Aalten de media vanwege het feit dat de tijgermug werd aangetroffen in Aalten. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft op vrijdag 25 augustus een begin gemaakt met de bestrijding van de mug. Op dat moment waren er 23 exemplaren geteld.

Door Joost van de Nadort

De NVWA laat weten dat zij deze week druk zijn geweest met het bestrijden en monitoren van de tijgermug. Dat monitoren gaat door tot het einde van het muggenseizoen. Tot die tijd staan er in de omgeving van de vindplaats van de tijgermug nog muggenvallen.

Het einde van het muggenseizoen is een beetje afhankelijk van het weer, maar de verwachting is dat het muggenseizoen aanhoudt tot eind oktober. Ook volgend jaar zal de NVWA nog monitoren in Aalten en ook dan zullen muggenvallen worden geplaatst om te kijken of de bestrijding succesvol is geweest.

Huidige situatie
De NVWA laat in een reactie weten dat tot vrijdag 1 september 93 tijgermuggen zijn aangetroffen. Het gaat dan om volwassen tijgermuggen, larven en poppen. Dat is volgens de NVWA een aantal dat in de lijn der verwachting ligt.

De bestrijding van de tijgermug gaat op dezelfde voet verder. Er is volgens de NVWA geen aanleiding om de strategie te wijzigen.

Ook laat de NVWA weten dat haar inspecteurs constateren dat de bewoners in de omgeving van de locatie waar de tijgermug is aangetroffen goed meewerken bij de bestrijding.


Huussense groenteman neemt plek Hoftijzer in

AALTEN - Begin juli is groenteman Hoftijzer vertrokken waardoor op de weekmarkt in Aalten een plaats voor een groenten- en fruithandelaar vrijkwam. Drie handelaren in groenten en fruit hebben te kennen gegeven dat zij belangstelling hebben voor de vrijgekomen plaats. Het college heeft tijdens de vergadering van dinsdag 29 augustus uit deze drie gegadigden een keus gemaakt.

Door Joost van de Nadort

In het verleden werd een standplaatsvergunning verleend op basis van het wachtlijststelsel. Dat betekende dat degene die het langst op de wachtlijst stond in aanmerking kwam voor de vergunning. Sinds 2016 is dat gewijzigd en wordt er gewerkt met een puntenstelsel. In totaal kan een gegadigde 40 punten krijgen.

Criteria
Er zijn verschillende criteria op basis waarvan een gegadigde punten kan scoren. Deze hebben betrekking op het assortiment, de uitstraling van de verkoopwagen, het marktverleden van gegadigde en de indruk die hij achterlaat. De marktcommissie spreekt haar voorkeur uit en onderbouwt dit met argumenten. Ook daarmee kan een gegadigde punten scoren.

Van de drie gegadigden weet Peter van Aalten, die groenten en fruit verkoopt onder de naam Huussense Groenteman, de meeste punten te vergaren. Hij haalt het maximale aantal en gaat de plaats van Hoftijzer Groenten en Fruit innemen. Hij zal echter niet op dezelfde plek op de markt te vinden zijn als Hoftijzer. Daar komt Krijgsman/noten en snoep te staan.