Reismaatjes helpen de deelnemer om zelfstandig te leren reizen. Foto: PR
Reismaatjes helpen de deelnemer om zelfstandig te leren reizen. Foto: PR Foto:

Reismaatjes gezocht voor MEE op Weg

REGIO - MEE Oost is op zoek naar vrijwilligers die Reismaatje willen zijn voor MEE op Weg; een project dat in samenwerking met een aantal gemeenten in de Achterhoek wordt uitgerold. Met dit project kunnen mensen die nu gebruik maken van speciaal of aangepast vervoer, zelfstandiger leren reizen. Bijvoorbeeld met de fiets, het openbaar vervoer of te voet. Dit leertraject wordt begeleid door een zogenaamd Reismaatje.

Reismaatjes gaan samen met een deelnemer oefenen op basis van een reisplan. Dit reisplan is opgesteld door de deelnemer (en eventuele betrokken ouders / verzorgers) en een cliëntondersteuner van MEE Oost. Het oefentraject duurt gemiddeld twaalf weken en vraagt - afhankelijk van het reisplan en de mogelijkheden van de deelnemer - een tijdsinvestering van één dag / dagdeel per week (dagen in overleg, tevens afhankelijk van de reisvraag).

"Als Reismaatje leer je de deelnemers niet alleen wat, je leert er zelf ook veel van", aldus één van de vrijwilligers. MEE op Weg zoekt enthousiaste, betrokken vrijwilligers (leeftijd: minimaal 18 jaar) die deelnemers van MEE op Weg graag iets willen leren wat voor hen niet zo vanzelfsprekend is als voor anderen. Samen met de deelnemer gaat een Reismaatje op 'ontdekkingsreis' met als doel dat de deelnemer na afronding van het traject meer zelfstandig op weg kan. Een Reismaatje levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het vergroten van de leefwereld van de deelnemer.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie of direct aanmelden contact opnemen met Liesbeth Rogge, projectleider MEE op Weg, via telefoonnummer 06 46 378 630 of e-mail l.rogge@mee-oost.nl.


SKB legt uit: Hartfalen

WINTERSWIJK - Donderdag 21 september houdt Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk onder de naam 'SKB legt uit' een informatieavond over 'hartfalen, wat doet dat met u'.

Hartfalen is een ernstige ziekte met veel gevolgen voor de patiënt en diens naasten. In deze SKB legt uit gaat cardioloog Carlos Da Fonseca in op de medische kant van hartfalen. Hij vertelt wat de oorzaken en risico's van hartfalen kunnen zijn en hoe men deze kan herkennen.
Verpleegkundig specialist Adelheid Kolkman legt uit hoe men er mee om kan leren gaan en wat de gevolgen voor het dagelijks leven kunnen zijn. Een vrijwilliger van De Hart&Vaatgroep zal in het kort vertellen wat de patiëntenvereniging kan betekenen. In de pauze en na afloop van de informatieavond kan men terecht bij de informatiestand van de vereniging voor meer informatie.
Gratis informatieavond
De informatieavond is op donderdag 21 september van 19.30 tot 21.15 uur en vindt plaats in het auditorium van het SKB. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Meer info en aanmelden via www.skbwinterswijk.nl of via 0543 54 44 15 (vrijwilligers Gastenservice).