Progressieve samenwerking noodzaak, te beginnen in de Achterhoek

Op 20 juni haalde de Eerste Kamer een streep door de lijstverbinding. Dat betekent dat partijen niet meer kunnen profiteren van elkaars reststemmen. Dat is maar goed ook, want in de praktijk is zo'n lijstverbinding nauwelijks aan de kiezer uit te leggen. Die denkt dat er een soort fusie gesmeed werd. Voor de kiezer is het vanaf nu duidelijk: een stem op één partij blijft een stem op die partij.

Coalitievorming
Wat die partij met die stem gaat doen is op voorhand niet te zeggen. Dat is wel erg vervelend. Krijg je als VVD-stemmer GroenLinks erbij of de ChristenUnie? Die vraag speelt tijdens de formatie. In een versnipperd lansdschap zou het daarom goed zijn na te denken over nieuwe vormen van coalitievorming. Zo zou je meerdere stemmen uit kunnen brengen. Daardoor kun je als kiezer ook je voorkeurssamenwerking aangeven. Of je zou ook tegen een coalitie kunnen stemmen. Stemmen per brief, internet of app kan tot een hogere "opkomst" leiden. Voor deze vernieuwingen moeten we in Den Haag zijn. Dat schiet daar niet erg op.

Lokale verkiezingen
In maart 2018 staan de verkiezingen voor de gemeenteraad weer op het programma. Daar zie je ook veel versnippering, lokale lijsten , one-issue-partijen of persoonlijsten. Het is niet altijd duidelijk waar deze voor staan. Is een "Gemeentebelangen" voor de ondernemers of voor de bijstandsmoeders? Is een éénpersoonspartij voor de grote varkensboeren of voor de natuurinclusieve landbouw . Er moet ook op lokaal niveau meer duidelijkheid komen waar je voor kiest en welke samenwerking je wilt.

Progressieve samenwerking
De Achterhoek kleurt bij landelijke verkiezingen steeds meer VVD-blauw. Lokaal zijn juist de lokale partijen en het landbouwgedomineerde CDA sterk. De progressieve partijen zijn versnipperd en op lokale schaal vaak onherkenbaar. Voor een krachtig sociaal, groen lokaal beleid is verdere progressieve samenwerking nodig. Ik pleit voor lokale progressieve verenigingen bestaande uit bijvoorbeeld aanhangers van Groen Links, D66, PvdA en SP. In de Achterhoek zijn ze vaak te klein om in elke gemeente eigen fracties op de been te houden. Samengaan zou het lokale groene en sociale geluid kunnen versterken. Zij zijn vaak de spreekbuis van modern, duurzaam, sociaal en inclusief ondernemerschap. Daar heeft de Achterhoek behoefte aan. Progressieve partijen zijn pleitbezorgers van kunst, cultuur en breedtesport. Ook daar is de Achterhoek bij gebaat. Op den duur zou via een Achterhoeks parlement de bestuurskracht van de regio vergroot moeten worden. Daarbij zijn progressieve partijen de drijvende krachten en voortrekkers. Het is nu het moment voor samenwerking in plaats van versnippering.


Joop Wikkerink,
Al 35 jaar raadslid in de gemeente Aalten en steeds op zoek naar vernieuwing.