Ramon Sinkeldam klopt topfavorieten

Ramon Sinkeldam klopt topfavorieten

's-HEERENBERG – Hard wielrennen is een gave. Een vooruitziende blik ook. Tom Dumoulin heeft ze allebei. "Ik ben niet de nummer 1 voor deze wegwedstrijd", sprak de Giro d'Italia-winnaar voorafgaand aan het NK wielrennen in Montferland. Zeven uur later kwam ploeggenoot Ramon Sinkeldam als eerste over de streep.

Door Susan Wiendels

Het verschil was minimaal, dat wel. Wouter Wippert juichte als eerste, maar kwam na 232 kilometer koers twee millimeter tekort. Echt blij keek hij niet tijdens de prijsuitreiking, ook vorig jaar miste hij het goud op een haar na. Toen bleek Dylan Groenwegen te sterk. De sprinter van Lotto-Jumbo won nu het brons. Een bitter pil voor de ploeg die met Varssevelder Robert Gesink, Ulftenaar Koen Bouwman en Bert-Jan Lindeman drie man mee had in de kopgroep van twintig man die 170 kilometer lang voorop reed. De maximale voorsprong van deze groep bedroeg bijna zeven minuten. Ondanks een spervuur aan demarrages draaide het toch uit op een massaspurt. De oplopende weg naar de finish bleek net een brug te ver voor Groenewegen, de beste sprinter van het Nederlandse wielerpeloton.

Een dag eerder pakte Chantal Blaak het goud bij de vrouwelijke profs. Blaak liet twee kilometer voor het einde met een demarrage haar medevluchters Anoeska Koster en Floortje Mackaij achter. Koster werd tweede, Mackaij derde. Favorieten als Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Anna van Breggen, Amy Pieters en Lucinda Brand eindigden op ruim een halve minuut in de top tien.
De gemeente Montferland kijkt met een fantastisch gevoel terug op NK wielrennen. Wielergemeente worden is één, wielergemeente blijven is twee. Dat is volgens wethouder Tanja Loeff uitstekend gelukt. "We hebben een geweldige anderhalve week achter de rug. Niet alleen met de wedstrijden, ook met verschillende side-events zoals het DUO-fietsen voor ouderen en Peeskes4kids. Samen met haar collega Rob Visser heeft ze genoten van het enthousiasme langs de kant én de renners. "Je kunt zelf wel zeggen dat je een geweldig parcours hebt uitgezet, als de renners het zelf zeggen, dan zegt dat veel meer. Robert Gesink gaf aan dat hij met het NK tijdrijden nog nooit zo'n mooi route had meegemaakt. Dat is een geweldig compliment."
De NOS zorgde vanuit de helikopter voor schitterende televisiebeelden van 's-Heerenberg en omgeving met kasteel Bergh en Gouden Handen als eyecatchers. Met het bijbehorende commentaar - 'waan u niet in Frankrijk' - leek het net een promotiefilm. Betere reclame kon Montferland zich niet wensen: Montferland als wielergemeente én een prachtige stek om te verblijven, cultuur te snuiven en te recreëren, het kwam bij miljoenen huiskamers binnen. De spin-off van het NK wielrennen zal enorm zijn. Tanja Loeff lacht: "Inderdaad. Maar je bent niet alleen een wielergemeente als je dit soort grootschalige evenementen organiseert. Ook de infrastructuur moet goed zijn. We beschikken over een uitgebreid fietspaden netwerk en de mooiste mountainbike route van Nederland."