Eric Wichgers voor de Ahof in Aalten. Foto: Archief Achterhoek Nieuws - Bernhard Harfsterkamp
Eric Wichgers voor de Ahof in Aalten. Foto: Archief Achterhoek Nieuws - Bernhard Harfsterkamp

Aalten uitgeroepen tot Gouden Sociale Gemeente

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - De gemeente Aalten is uitgeroepen tot Gouden Sociale Gemeente. Eric Wichgers van Figulus Welzijn vertelt waarom in zijn ogen dat predicaat terecht is.

Crisis
Tijdens de crisis moest er flink worden gesneden in allerlei voorzieningen. De gemeente Aalten heeft er voor gekozen om de sociale structuur in stand te houden. Om aan te geven dat dit een goede keuze is, zegt Wichgers: "Wanneer je een signaal binnen krijgt dat iemand vereenzaamt, dan kun je daar met een bosje bloemen heen gaan, maar er moet wel een vervolg zijn. Zo iemand moet dan bijvoorbeeld terecht kunnen op een plek waar hij of zij eens een kopje koffie kan gaan drinken of contacten kan opdoen." Wanneer de infrastructuur ontbreekt lukt dat allemaal niet. De gemeente denkt mee en zoekt samen met anderen naar oplossingen. Daarna komen pas de financiën in beeld. Wichgers: "De gemeente begrijpt heel goed dat hulp bieden en het activeren van sociale netwerken gelijk op moeten gaan."

Betrokken
De gemeente, de verantwoordelijk wethouders en de raadsfracties zijn goed aanspreekbaar voor hulpverleningsorganisaties zoals Figulus. Wichgers: "De wethouders Henk Rijks en Henk Wiltink zijn verantwoordelijk voor het sociaal dossier. Zij komen minimaal één maal per maand bij ons op bezoek om zich persoonlijk op de hoogte te stellen. Daarnaast gaan we twee maal per jaar alle raadsfracties langs om met hen over het sociaal domein te praten. Dat werkt goed." Ook het bedrijfsleven toont zich betrokken door mee te denken over bijvoorbeeld stageplaatsen van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Wichgers: "Ons idee is dat wanneer je deze vluchtelingen wilt laten integreren, je ze ook de mogelijkheid moet bieden actief te worden binnen de gemeenschap en ervaring op te doen. Dat kan door vrijwilligerswerk, maar ook door het lopen van stage bij een onderneming."

Vrijwilligers
Figulus leunt zwaar op vrijwilligers. De organisatie heeft tien sociaal werkers in dienst, die overigens niet allemaal full time werken. De sociaal werkers hebben contact met de vrijwilligers die werkzaam zijn voor allerhande organisaties. De vrijwilligers zijn de 'ogen en oren' van Figulus. Zij vangen de signalen op van mensen die hulp nodig hebben. Door het netwerk verder uit te bouwen, verwacht Wichgers in de toekomst nog meer contact te krijgen met organisaties en vrijwilligers die een signaalfunctie kunnen vervullen. Wichgers: "Het gaat vooral om faciliteren en ondersteunen, maar niet om overnemen. Het is bedoeling om na het activeren van bijvoorbeeld het sociaal netwerk de zaak weer los te laten."


Thema-avond dementie in Aalten

AALTEN - In het kader van dementievriendelijk Aalten is er op dinsdag 4 april in De Hofnar in Aalten een bijeenkomst. Op die bijeenkomst wordt de documentaire 'Alles voor Sophie' vertoond. Andri Langenberg, partner van Sophie, vertelt over zijn ervaringen. Verder gaat men met elkaar in gesprek aan de hand van stellingen. Voor de documentaire 'Alles voor Sophie' volgde documentaire maakster Marleen Hoftijzer de partner van Sophie: Andri. Sophie heeft al sinds haar 44ste levensjaar Alzheimer. Iedereen is van harte welkom op deze bijeenkomst georganiseerd door VIT-hulp bij mantelzorg. De zaal is open om 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en de afsluiting is rond 21.15 uur. Daarna is er nog gelegenheid tot napraten. Toegang is gratis, net als de koffie en thee tijdens de inloop en pauze. Drankje nadien is voor eigen rekening. Wel is het nodig om vooraf aan te melden. Dat kan tot tot vrijdag 31 maart via info@vithulpbijmantelzorg.nl of via tel. (0544) 82 00 00.