Vedran Mircetic tussen de gitaren. Hij en de andere leden van De Staat zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. Foto: Lisa Wellink
Vedran Mircetic tussen de gitaren. Hij en de andere leden van De Staat zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. Foto: Lisa Wellink

Vedran Mircetic uit Aalten Ambassadeur van de Vrijheid

AALTEN - "Ook ik ben een vluchteling. Juist nu vind ik het belangrijk om dit verhaal te vertellen." Was getekend: Vedran Mircetic, geboren in Vinkovci, Kroatië, opgegroeid in het Achterhoekse Aalten. De gitarist van rockband De Staat is dit jaar samen met zijn mede-bandleden Ambassadeur van de Vrijheid. De Staat zal samen met hiphopformaties Broederliefde en De Jeugd Van Tegenwoordig met een helikopter de bevrijdingsfestivals in het land aandoen.

In een vorige week verschenen mini-documentaire van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, is te zien hoe Vedran en zijn bandmakkers Vinkovci bezoeken.
In het filmpje vertelt de gitarist hoe hij op twaalfjarige leeftijd met zijn familie naar Aalten vluchtte voor de oorlog in voormalig Joegoslavië én dat hij zich zorgen maakt over de huidige situatie in de wereld. "Ik denk wel dat het op een gegeven moment echt misgaat. Dat we nog een oorlog gaan krijgen", vertelt Vedran als hij in zijn geboorteplaats is. Dat gaat hier in Nederland toch niet gebeuren, hoort de muzikant vaak. "Dat is precies wat ze hier ook zeiden: dat kan hier toch niet gebeuren. En toch..." Hij herinnert zich hoe de sfeer in zijn geboorteland omsloeg: "Op een gegeven moment was het wij-zij-gevoel er ineens."

Vedran voelt de urgentie om nu in Nederland voor de vrijheid te gaan staan. De helikoptervlucht kan hem bij wijze van spreken 'gestolen worden'. Het gaat hem en de andere leden erom dat er in Nederland geen groepen tegenover elkaar komen te staan. Het is juist belangrijk om met elkaar in contact te blijven om elkaar te kunnen begrijpen. Hij wil duidelijk maken dat 'wij-zij' eigenlijk helemaal niet bestaat. "Daarom zijn wij ambassadeur geworden."


Bekijk de video op de website van deze krant