Tweede Electrokar een feit in Aalten. Foto: Karin Stronks
Tweede Electrokar een feit in Aalten. Foto: Karin Stronks

'Aaltense kneuterigheid met groot succes'

Tweede Electrokar feestelijk in gebruik genomen

Door Karin Stronks

AALTEN – Regiomanager van de stichting Marga Klompé, Henk Hogevonder, noemt de Electrokar 'Aaltense kneuterigheid met groot succes' in zijn toespraak. Een simpele voorziening met grootse impact voor ouderen, mensen met een tijdelijke blessure, hulpbehoevenden zonder vervoer. Deze 'Aaltense kneuterigheid' is inmiddels overgenomen door Winterswijk, Dinxperlo en Amsterdam. Ook in Groenlo is men bezig om een Electrokar mogelijk te maken. De tweede Aaltense Electrokar is op donderdag 9 februari, in het bijzijn van alle chauffeurs, genodigden en wethouder Henk Rijks feestelijk in gebruik genomen.

In het restaurant van woonzorgcentrum Stegemanhof zaten chauffeurs van de Electrokar en genodigden gezellig te praten onder het genot van een drankje. Ria Hiddink, Bert Jansen, Tonny Zomer en Ben te Brake, alle vier vrijwillig chauffeur, praatten wat over het succes van de Electrokar. Tonny vertelt: "Eén dagdeel per twee weken ben ik ingeroosterd. We brengen mensen naar de Fysio, de kapper of soms naar een vriendin!" Ria Hiddink rijdt elke week. Ze legt uit: "Iedereen kan mee, de Electrokar rijdt ook voor mensen die tijdelijk geen vervoer hebben. We rijden in Aalten, de buurtschappen, kernen en Bredevoort. Trouwens, Tonny en ik zijn de enige vrouwelijke chauffeurs! Meer dames zijn van harte welkom!" Van 's morgens 9.00 tot 's avonds 19.00 uur kunnen mensen gebruik maken van de voorziening. "Op afspraak kan iets eerder ook wel hoor! We brengen en halen ook ouderen van en naar de weeksluiting", zegt Bert Jansen. Ben te Brake vult aan: "Met geld hebben we niets te doen. Meerijders doen een vrijwillige bijdrage in de pot. Sommigen zijn erg royaal. Blijkbaar is de Electrokar veel waard!"

Regiomanager Henk Hogevonder van de stichting Marga Klompé spreekt de aanwezigen toe. Hij roemt de inzet van vrijwillige chauffeurs, achttien mensen verdelen veertien dagdelen per week: "Blij zijn we dat door anonieme giften, steun van sponsoren en subsidies vandaag de tweede Electrokar in gebruik wordt genomen. Aanvankelijk was de tweede 'als ondersteuning' maar ik heb begrepen dat de voorziening al fulltime ingezet wordt… Ik noem enkele reacties van ouderen: 'De chauffeurs zijn aardig' en 'geen lange wachttijden en geen hoge kosten'. Zes jaar geleden werd een golfkar geschonken door de Vrienden van het Hoge Veld, bedacht door Hans Onstenk. In 2014 werd deze vervangen door een Electrokar, mogelijk door sponsoren en subsidies. Mede door de inzet van vrijwilligers werd deze 'Aaltense kneuterigheid' een groot succes. Hoe zien we de toekomst? In 2030 rijden de Electrokarren nog steeds, met succes, twee nieuwe chauffeurs hebben zich aangemeld: Hans Onstenk en Henk Hogevonder…"

Het gezelschap begeeft zich naar buiten voor het fotomoment met de twee Electrokarren. Tegenover de Stegemanhof staat mevrouw Willy Blekkink. Zij merkt op: "Ik woon hier in een appartement van De Hooge Grindte. Deze week ben ik voor het eerst mee geweest met de Electrokar. Ik moest naar een verjaardag aan de andere kant van Aalten en het was zo koud. Het is heel handig, dat heb ik gemerkt!" Joke Meinen van Marga Klompé vertelt: "We maken soms ontroerende dingen mee, een man die het graf van zijn overleden vrouw wil bezoeken, een oma die zelfstandig een gouden kettinkje voor haar kleindochter gaat kopen, een laatste wens van een oudere die nog een keer een rondje om de Bredevoortse gracht wil rijden… Dat kan allemaal met de Electrokar!"

Wethouder Henk Rijks spreekt nog even een woord voordat de gasten aan het stamppotbuffet beginnen: "Twee dingen wil ik zeggen, één, gefeliciteerd met de tweede Electrokar, twee, vrijwilligers hartelijk bedankt voor jullie inzet! Wij als gemeentebestuur hebben uit de middelen van het Naoberfonds nogmaals 5000,- euro subsidie verstrekt voor de accu. Het Naoberfonds steunt projecten die verbinden, die mensen met elkaar in contact brengen. Daarom deze subsidie ook voor Electrokar twee!"