Dit soort afvalcontainer worden geplaatst in de bebouwde kom van de grootste kernen.  Foto: Lydia ter Welle
Dit soort afvalcontainer worden geplaatst in de bebouwde kom van de grootste kernen. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Omgekeerd inzamelen van
afval in januari van start

Vervolg van de voorpagina

AALTEN - De gemeente Aalten gaat per 1 januari over naar het systeem van omgekeerd inzamelen. Dat houdt in dat alleen het afval dat hergebruikt kan worden, opgehaald wordt door of in opdracht van de gemeente.

Kleine kernen en buitengebied
Inwoners van de kleine kernen en het buitengebied houden de grijze container voor het restafval. Deze zal niet meer om de week kunnen worden aangeboden, maar nog één keer per vier weken. Voor het laten legen van de grijze container moeten de inwoners een bedrag betalen. Net als in de bebouwde kom wordt het afval dat hergebruikt kan worden gratis ingezameld.

Nieuw is dat er een container voor groenten-, fruit- en tuinafval (GFT) en en eentje voor PMD zal worden verstrekt. De container voor GFT kan om de week worden aangeboden en de container voor PMD en die voor papier één keer per vier weken.

Hoogbouw en appartementen
Voor bewoners van bovenwoningen en appartementen heeft de gemeente met ROVA per wooncomplex naar een passende manier van inzamelen gekeken. Dat is maatwerk, omdat iedere situatie anders is. Zo komt er in sommige gevallen een ondergrondse container voor PMD en/of papier en kunnen bewoners samen een mini GFT-container delen. Alle bewoners van bovenwoningen en appartementen hebben hierover een brief van de gemeente ontvangen.
Kosten
In de programmabegroting die de raad op dinsdag 8 november zal behandelen, worden de nieuwe tarieven voor de afvalstoffenheffing genoemd. Uit de begroting blijkt dat het vastrecht stijgt van 67 euro naar 96,50 euro per jaar. Dit is een stijging van meer dan 40 procent.

Voor een zak huisvuil die wordt aangeboden bij een ondergrondse container, zijn de kosten 1,50 euro. Het legen van de grijze container voor restafval gaat 9,00 euro kosten, dat was 4,49 euro. De gemeente laat in een reactie weten dat de ervaring leert dat bij omgekeerd inzamelen ongeveer 2,5 keer zoveel GFT wordt ingezameld. Om inwoners hun GFT zoveel mogelijk te laten scheiden wordt het GFT kosteloos ingezameld. Huishoudens betalen dus niet voor wat ze aanbieden, de kosten zijn verwerkt in het vastrecht.
Die extra kosten worden gecompenseerd doordat inwoners veel minder restafval zullen gaan aanbieden. Voor wat betreft het legen van de grijze container in het buitengebied laat de gemeente weten, dat het nieuwe tarief beter aansluit bij de werkelijke verwerkingskosten. Verder is het een extra stimulans om het afval goed te scheiden, waardoor de container veel minder vaak hoeft te worden aangeboden. De gemeente verwacht dat de gemiddelde kosten per inwoner gelijk zullen blijven en zelfs kunnen dalen wanneer men het afval goed scheidt. De tarieven kunnen nog wijzigen: ze worden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 20 december definitief vastgesteld.


www.aalten.nl/omgekeerdinzamelen


Nederland Leest: thema democratie

AALTEN/DINXPERLO - Nederland Leest zet na tien succesvolle edities niet meer één boek centraal maar een thema. Dit jaar is dat: democratie. Geef jouw mening over dit thema en ontvang een boek bij de Bibliotheek. De boeken waaruit gekozen kan worden zijn: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander.

Een mening over het thema geven kan via www.nederlandleest.nl. Ook klanten van de bibliotheek die geen mening hebben ingevuld mogen kiezen uit een van drie titels en ontvangen het boek als cadeautje van de Bibliotheek. Gratis in alle vestigingen.