Lena en Fleur tonen hun kunstwerk. Foto: Frank Vinkenvleugel
Lena en Fleur tonen hun kunstwerk. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Nesten maken op 't Warmelinck

IJZERLO - Het Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is in mei gestart met het bijzondere nieuwe kunstproject Tussen de Coulissen, momenteel is het project gaande in Aalten en wel in IJzerlo.

Het project Tussen de Coulissen staat voor het beleefbaar maken van het historische Achterhoekse landschap. Om jeugd hun natuurlijke naaste omgeving te laten ontdekken, dit geïnspireerd op een verhaal van de levende geschiedenis (Oral History) van die bewuste plek en/of omgeving. Het historische verhaal wordt onder begeleiding van een beeldend kunstenaar een kunstwerk gemaakt. Het kunstwerk komt op een mooie plek in het buurtschap IJzerlo te staan, verschillende wandel, fiets en autoroutes komen er langs waardoor de toerist ook kan blijven meegenieten.

Wilma Winkelhorst van Ons Aller Belang heeft op school verteld over de geschiedenis van IJzerlo. De oude wortels symboliseren de geschiedenis en het ontstaan van IJzerlo, de nieuwe wortels staan voor de groei in de toekomst. De sociale samenhang, ook wel naoberschap genoemd is erg belangrijk. Inwoners van IJzerlo zijn ook trots op de plek waar ze wonen. Ze zijn geworteld in IJzerlo.

Het project is gestart op maandag 5 september, Inge Teunissen heeft zich kort gepresenteerd als kunstenaar en Wilma Winkelhorst heeft vertelt over de geschiedenis van IJzerlo aan de leerlingen van CBS 't Warmelinck. Wilma Winkelhorst vertelde over de namen van families die gerelateerd waren aan de boerderijen. Op 12 september hebben de kinderen gewerkt in verschillende creatieve workshops.

Vrijdag 28 oktober heeft het project van Inge vervolg gekregen met de opdracht: probeer vanuit je eigen familiegeschiedenis of gebeurtenis een eigen nest te verbeelden, een vraag die je hierbij kunt denken is: uit welk nest kom jij? Kinderen gingen aan de slag met natuurlijke materialen, kippengaas, enzovoorts.

Vrijdag werd het project afgesloten met het plaatsen van het kunstwerk: de nesten gemaakt door de leerlingen.