Proosten met Robin op het boek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Proosten met Robin op het boek. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

'Paniek', het boek over Aniek van Koot

Dinxperlo- Aansluitend aan de huldiging van Aniek van Koot, vond de presentatie plaats van het boek 'Paniek'. Journalist en schrijver Robin Wubben, raakte gefascineerd door van Koot en besloot na vele ontmoetingen en gesprekken een boek over haar jeugd, haar handicap en haar leven als sportvrouw te schrijven.

Door Iris Jansen

Wubben, die door een interview met Esther Vergeer geïnteresseerd raakte in de gehandicaptensport en zich op dit gebied journalistiek heeft gespecialiseerd, is op dit moment de best ingevoerde paralympisch sportjournalist van Nederland.

"Het boek gaat voornamelijk over haar innerlijke strijd vanaf het moment dat zij in 2013 de nummer 1 op de wereldranglijst van het rolstoeltennis wordt, en daarmee Esther Vergeer aflost. Je zou verwachten dat ze na jaren van trainen en afzien, dolgelukkig is maar niets is minder waar. Ontevreden met haar prestaties en met zichzelf, verliest zij zich in haar drang naar perfectionisme en in de druk die zij zichzelf oplegt. Na een heftige strijd, weet ze zich te herwinnen en slaat een nieuwe weg in. Haar openheid en vertrouwen hebben mij verrast".

Vertrouwen
Aniek voegt hieraan toe: "Ik ben een echte flapuit, maar ik had er vertrouwen in wat je wel en niet zou gebruiken. Mijn verhaal kan ik heel makkelijk vertellen, ik heb mijn leven geaccepteerd zoals het is gegaan en daarbij kon je heel goed luisteren. Maar ik geef wel toe dat ik in eerste instantie dacht toen ik het manuscript voor het eerst las, 'dit gaat hem niet worden, dit boek komt er niet'. Ik vond mezelf een trut, maar later dacht ik 'maar dit is wel mijn leven, het verhaal mag er zijn en kent een goed einde' . Robin, je hebt het goed in beeld gebracht", aldus Aniek.

Afsluiting
Nu aan de samenwerking van anderhalf jaar een einde is gekomen en het boek af is, hebben zowel van Koot als Wubben een dubbel gevoel.

"Met deze geweldige dag sluit ik een bijzondere periode af, dat met vallen en opstaan tot prachtige momenten heeft geleid. Ik heb van ieder moment genoten zowel op de Spelen als bij thuiskomst. Ook de huldiging in Den Haag en het ontvangen van de Ridderorde zijn onvergetelijke momenten. De oprechte aandacht en hartelijke felicitaties van koning Willem-Alexander en prinses Margriet, zal ik niet snel vergeten.

Toch ben ik blij wanneer ik weer het normale ritme kan oppakken en fijn kan gaan tennissen. Met rust en plezier kan ik heel goed tennissen", lacht van Koot. "Ik moet het wel leuk met mezelf hebben".

Het boek is online te koop voor €19,95 inclusief verzending via www.boekpaniek.nl

Paniek, over Aniek van Koot. Foto: Frank Vinkenvleugel