Smokkeltocht met interessante verhalen. Foto: Karin Stronks
Smokkeltocht met interessante verhalen. Foto: Karin Stronks Foto:

Wandelen door Dinxperlo en Suderwick met verhalen

Vervolg van voorpagina

Smokkeltocht-gids Bennie vertelt enkele komische en heldhaftige anekdotes over het smokkelen, maar ook sprak hij over tragische gebeurtenissen in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

St. Michael
We mogen een kijkje nemen in de Katholische Pfarrkirche St. Michael en we bewonderen de prachtige muur- en plafondschilderingen en zijn onder de indruk van de serene sfeer in de kerk. Bennie Bruggink neemt zijn pet af en vertelt op gedempte toon enkele bijzonderheden over deze kerk. Tijdens een ingelaste pauze drinken we een kopje koffie of thee in de Taveerne, de 'brug' tussen twee zorgcentra, Careaz Dr. Jenny en het Duitse zorgcentrum 'Bültenhaus'. We gaan met het klompje rond om een fooi te kunnen geven aan gids Bennie Bruggink. Onder zijn leiding wandelt de groep na de pauze door de tuin en rondom het grote complex van Dr. Jenny waarbij Bruggink uitleg geeft over de opmerkelijke naam van het zorgcentrum.

'Büdeken'
De smokkeltocht voert over een stukje kerkenpad, Bruggink vertelt dat vroeger door heel Dinxperlo dergelijke paden voerden. Na de Tweede Wereldoorlog is het grensdorp herbouwd, de kerkenpaden werden hierbij niet meer aangelegd. We staan stil bij het monument voor de afgevoerde Joden uit Dinxperlo, vlakbij de plek waar de synagoge heeft gestaan. Bij het 'Büdeken' stopten we even voor een verhaal en er werden op deze bijzondere plek enkele foto's gemaakt door de wandelaars. Na terugkeer bij het VVV kantoor werd door behulpzame personen een groepsfoto gemaakt en we hebben Bennie Bruggink hartelijk bedankt voor de leuke, leerzame en interessante smokkeltocht.
De smokkeltocht wordt elke woensdagmiddag tot 31 december gehouden. De start van de ongeveer vier kilometer lange tocht is om 13.30 uur bij het VVV kantoor in Dinxperlo, tegenover de kerk. De wandeltocht met gids duurt ongeveer drie uur, onderweg worden er verhalen verteld over de geschiedenis van het smokkelen en over de historie van Suderwick en Dinxperlo. Belangstellenden kunnen zich woensdags voor 12.00 uur opgeven bij het VVV kantoor in Dinxperlo. Bennie Bruggink: "De smokkeltocht gaat altijd door, ongeacht het aantal aangemelde personen. Het komt voor dat we met drie personen op pad gaan maar er zijn ook woensdagen dat er veel meer mensen meelopen."