Gert Rougoor (r) in zijn boomgaard, met Robin Beijers bij een Victoria-pruimenboom. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gert Rougoor (r) in zijn boomgaard, met Robin Beijers bij een Victoria-pruimenboom. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Boomgaard bulkt van het 'oude' fruit

'Alle bomen
zijn goed op
gang gekomen'

Door Karin Stronks

IJZERLO – Vier jaar geleden, in het najaar, is op een stuk grond voor de nostalgische boerderij van Gert Rougoor een 'historische' boomgaard aangelegd. Dit voorjaar bloeiden de fruitbomen volop, op dit moment draagt een groot deel van de dertig hoogstambomen veel vruchten. "Alle bomen zijn goed op gang gekomen, met name de pruimen- en kwetsenbomen zijn zwaar van het fruit! Ik geniet er elke dag van, zo prachtig staan ze er momenteel bij! De heg voor mijn woonkamer is bewust laag gehouden zodat ik een mooi uitzicht naar de boomgaard heb", zegt Gert Rougoor enthousiast.

Deze bongerd bestaat uit dertig hoogstambomen, het zijn allemaal oude fruitrassen. Voor de boomgaard, langs de Hagtweg, is een heg van meidoornstruiken aangelegd. Gert Rougoor legt uit: "De meidoornhaag was onderdeel van het plan. De stichting Particulier Agrarisch Natuurbeheer, PAN, heeft de bongerd in november 2012 aangelegd. Het eerste jaar waren de bomen natuurlijk nog vrij klein, maar jaar na jaar konden we zien dat ze goed op gang kwamen. Dit voorjaar stonden ze prachtig in bloei en nu dragen de meeste veel vruchten. Zo mooi om te zien! De kersen zijn er al af, daar hebben de vogels voor gezorgd. Pruimen, appels en peren zijn momenteel aan het rijpen!"

'Schuiken'
Het gras wordt sinds twee jaar kort gehouden door schapen. "In het begin maaiden we het gras, daardoor lag het stuk grond er glad en strak bij. Sinds twee jaar lopen er schapen; door het grazen van de dieren wordt de wei waarin de boomgaard is aangeplant veel levendiger, meer glooiend. Om te voorkomen dat de schapen de boomstammen beschadigen door het 'schuiken', ofwel schuren, hebben we er pvc-buizen om gebogen", geeft Gert Rougoor aan. Hij vervolgt: "Nu de bomen nog zo jong zijn is dat nodig, ze zijn best kwetsbaar. Als de fruitbomen ouder zijn hoeven we ze niet meer op deze manier te beschermen."

Landschapselementen
Voor het aanleggen van de 'traditionele' bongerd op het land van Rougoor is een subsidie verstrekt door de gemeente Aalten en de provincie Gelderland. Deze partijen wilden bepaalde landschapselementen in ere herstellen. PAN heeft het project uitgevoerd. "Voor het verdere onderhoud en het verzorgen van de boomgaard moet ik zelf zorgen. Gelukkig mag ik rekenen op de hulp van Robin Beijers, hij komt elk weekend en soms ook doordeweeks hier. Robin vindt het heerlijk om hier te helpen, hij zit vol goede ideeën en volgens hem is het heel gemoedelijk hier en komt hij helemaal tot rust in het buitengebied", aldus Gert Rougoor.
Op het perceel van Gert Rougoor zijn dertig hoogstambomen aangeplant. Twaalf appelbomen, tien perenbomen, vier kersen, drie pruimen en één walnotenboom. Gert glimlacht: "Het zijn oude rassen zoals de Kottelpeer en Beurre Hardypeer, Witte Spaanse kers en Hedelfingerkers, Victoriapruim en Zoete Ermgaardappel en Notarisappel. De Goudreinet ontbreekt niet, van deze bekende soort bakt Gretha Beijers, de moeder van Robin, lekkere appeltaart en maakt zij appelmoes."