Erik Luiten verlaat de vergadering nadat hij zijn aftreden bekend heeft gemaakt. Foto: Leo van der Linde
Erik Luiten verlaat de vergadering nadat hij zijn aftreden bekend heeft gemaakt. Foto: Leo van der Linde Foto: Leo van der Linde

Erik Luiten treedt terug als wethouder

Vervolg van de voorpagina

En dat hij zichzelf niet heeft willen verrijken en dat hij zijn positie als wethouder niet heeft misbruikt om het mestbassin te kunnen aanleggen.

Geen eerdere fout
Vol onbegrip was hij nog steeds dat BING naar een eerdere overtreding uit 2002 had gekeken. Gesuggereerd werd daarmee dat hij al eerder fouten had gemaakt betreffende een mestbassin. Luiten was er inmiddels echter achter dat het over een heel andere kwestie ging. Hij had destijds resthout van een oude schuur verbrand en was daarvoor beboet. Volgens hem beschikten de burgemeester en BING ook over deze informatie en toch 'promoveerden' ze de overtreding tot een belangrijk onderdeel van het onderzoek. "Het voelde soms alsof ik werd neergezet als recidivist."

Het onbegrip was er eveneens over een rapport dat de burgemeester door een jurist heeft laten opstellen over het handelen van ambtenaren in deze affaire. Daarin oordeelde die jurist ook over Luiten. Volgens hem onterecht. Daarover schreef hij al een boze reactie aan de raad. Hij beloofde er op korte termijn nog op terug te zullen komen.

Burgemeester
Luiten begreep niet goed waarom bij zijn overtreding niet de normale procedure was gevolgd. Die zou er op gericht zijn de bouw van het mestbassin alsnog te legaliseren. Doordat er meteen sprake was van een justitieel onderzoek raakte de zaak volgens hem echter buiten de normale proporties. Daardoor werd er een integriteitsonderzoek gestart. Het heeft Luiten pijn gedaan dat de burgemeester in verband met het onderzoek op geen enkele wijze heeft open gestaan voor contact met hem. "Dat voelt eenzaam." Dat Berghoef bij de aanbieding van het BING-rapport aan de raad het handelen van de wethouder als 'ongewenst' had gekwalificeerd had Luiten verbaasd. Hij nam er 'met kracht' afstand van.

Dankbaarheid
Erik Luiten dankte de gemeenteraad voor de veertien jaar dat hij als raadslid (vanaf 2002), fractievoorzitter (vanaf 2006) en als wethouder (vanaf 2014) "met u mocht werken aan de mooie gemeente Aalten. Een gemeente met een krachtige gemeenschap, met geweldige verenigingen en maatschappelijke organisaties en succesvolle ondernemers." Ondanks de pijn van het afscheid, verwachtte hij dat uiteindelijk "de dankbaarheid voor het samen met u mogen werken aan de mooie gemeente Aalten gaat overheersen". Nadat Luiten de tijdelijke raadszaal in 't Noorden had verlaten, kwam in de uren daarna zijn optreden in de affaire nog slechts zijdelings ter sprake.

Zelf gekozen voor aftreden
Alle fracties vonden het besluit van de wethouder verstandig, al verschilde de mening over de zwaarte van de fouten wel. Zijn eigen CDA wilde ze hem in ieder geval niet al te zwaar aanrekenen. "Luiten heeft fouten gemaakt", zei Jos Wessels, "Maar hij is niet fout." Joop Wikkerink (Progressieve Partij) verbaasde zich over een opmerking van Alex Walter (Gemeentebelangen), die sprak over het wegsturen van Luiten. Walter reageerde dat er uiteraard in de coalitie was overlegd over de positie van de wethouder. Hij sprak over 'sturing geven' en 'CDA ga hiermee aan de slag en los het op'. "Dat heb ik bedoeld met de opmerking over het wegsturen." Jos Wessels (CDA) zei daarna dat Luiten zelf de keuze heeft gemaakt om af te treden.


Muziek Maak Je Zelf bij Psalm 150

DINXPERLO - Kinderen uit groep 4 tot en met 8 kunnen zich weer opgeven voor de nieuwe cursus 'Muziek Maak Je Zelf!' De nieuwe cursus zal in september beginnen en vindt elke vrijdag plaats van 18.00 uur tot 19.00 uur. Leerlingen die zich opgegeven hebben, krijgen hier persoonlijk bericht van. Opgeven kan tot en met maandag 1 september via www.psalm150.nl of door een mail te sturen naar jeugdzaken@psalm150.nl. Ook voor meer informatie of vragen kan men hier terecht. Bellen met Anneke Wisman (06-23442080) kan ook. In de 'Muziek Maak Je Zelf'-cursus leren de kinderen spelenderwijs de basisbeginselen van het muziek maken en ze leren het fanfareorkest en de instrumenten kennen. Na achttien weken mogen ze al een instrument uitkiezen om te gaan bespelen.