Rosi Tuente. Foto: Karin Stronks
Rosi Tuente. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Vrijwilliger van de week: Rosi Tuente

'Het zit in de genen'

Door Karin Stronks

SUDERWICK - De vrijwilliger van deze week, Rosi Tuente uit Suderwick, is zeer actief op verschillende manieren. Naast haar fulltime job is ze onder meer tafeltennistrainer, -leidster en actief -speelster. Ze doet al jarenlang veel vrijwilligerswerk voor de Sankt Michaelkirche en organiseert in de zomermaanden samen met haar zoon Ole kanotochten. Ze glimlacht: "Mijn grootvader en mijn vader waren ook erg actief op verschillende manieren, 'Bereiche', het zit in de genen! En ik vind het erg fijn om met aardige mensen samen iets moois te doen voor Suderwick maar ook voor de omgeving en over de grens."

Sankt Michaelkirche
Rosi Tuente was als jong meisje al vrijwilliger bij de Sankt Michaelkirche. Ze weet nog goed: "Omdat we een progressieve pastoor hadden mocht ik op jonge leeftijd al de communie uitdelen, Bijbelteksten voorlezen en voorbidden." Ze vervolgt: "Ik ben altijd vrijwilligerswerk blijven doen voor de kerk. Eén van mijn projecten was het realiseren van Gottesdienst-borden, op drie plaatsen in Suderwick werden borden geplaatst met de kerktijden erop vermeld. Bij het 250-jarig bestaan van de Sankt Michael, in 2015, hebben we onder andere de 'Umgebung' van de kerk veranderd, veel hout en struiken vervangen."

Ze is actief betrokken geweest bij het samenwerkingsverband tussen de kerken van Lowick, Spork, Liedern en Suderwick. Rosi: "We hebben in het jubileumjaar van de Sankt Michael samen met Johannes Hoven een fietstocht uitgezet die langs alle vier kerken voert. Deelnemers konden een kijkje nemen in de 'buurtkerken' en kennismaken met de gemeente."

Tafeltennis
Een tweede passie van Rosi Tuente is tafeltennis. Ze is leidster en speelster van het damesteam van Tischtennisverein Viktoria '09 Suderwick. Bovendien traint ze twee keer per week een jeugdteam waar ook jongeren uit Dinxperlo in spelen. Rosi glimlacht: "Daarnaast verzorg ik persberichten en wedstrijdverslagen voor de krant. Eind november heb ik een avondje tafeltennis georganiseerd voor asielzoekers uit Irak en Syrië. Vervoer en alles werd verzorgd. Later heb ik dat ook een keer voor kinderen van vluchtelingen georganiseerd. Waarom? Nou ik vind het zo zielig dat deze mensen 's avonds niets te doen hebben, daarom heb ik dat gedaan."
Kanovaren
Samen met haar zoon Ole organiseert Rosi Tuente in de zomermaanden kanovaartochten.
"De kanotochten zijn elk jaar anders. We hebben al over de Issel, Lippe, A Strang en zelfs de Berkel kanoroutes uitgezet voor kinderen, gezinnen en families en voor de Heimatverein. We konden een trailer met zes kano's huren en zodoende zijn we hiermee begonnen. Zelfs de professionele Kanoverein Isselburg roept onze hulp regelmatig in", legt Rosi uit.

Ze vervolgt: "We ontdekten tijdens de tochten dat er overal vuilnis in het water ligt en hebben al een paar keer een schoonmaaktocht gehouden. We voeren met de kano's en namen prikstokken en vuilniszakken mee, tijdens het varen haalden we het afval uit het water!"
Verbonden
Rosi Tuente voelt zich erg verbonden met Suderwick, net als haar vader en grootvader zet zij zich graag op allerlei gebied in voor het dorp. Rosi: "Soms loop ik ergens tegenaan en wat ik dan verzin dat doe ik dan. Zoals tijdens het wandelen met de hond het bermafval opruimen bijvoorbeeld, dat doe ik telkens als ik vakantie heb." Ze vervolgt enthousiast: "Ik ben gewoon fan van Suderwick en het is gewoon fijn om met aardige mensen iets moois te realiseren of te organiseren. Op dit moment zijn we bezig met een project voor de Sankt Michaelkirche, we willen op een tafel houten kruisjes plaatsen met de naam van mensen die dit jaar zijn overleden erop, een soort gedenkplek maken." Stilzitten is er voor de Suderwickse niet bij. "Vrijwilligerswerk zit in mijn genen", glimlacht Rosi.