Enkele vrijwilligers die zich inzetten voor hulp aan mensen elders in de wereld. Foto: Karin Stronks
Enkele vrijwilligers die zich inzetten voor hulp aan mensen elders in de wereld. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

'Hoe kleine projecten groot kunnen zijn'

Wereldmarkt voor goede doelen

Door Karin Stronks

DINXPERLO/AALTEN – Op zaterdag 11 juni van 11.00 tot 17.00 uur wordt in Aalten de Wereldmarkt gehouden. Bezoekers kunnen genieten van een gezellige multiculturele markt met exotische hapjes en diverse optredens rondom de markt in Aalten. Maar ook vertellen de mensen achter de grensoverschrijdende hulporganisaties uit de gemeente Aalten over hun humanitaire werk in de armste gebieden van de wereld. Het publiek kan in gesprek gaan met de vaak bevlogen mensen achter de projecten. Hoe maken zij het verschil? Hoe kan een klein project groot zijn? Wat bezielt ze om maar stug door te gaan met hun vrijwilligerswerk voor de arme mensen zo ver weg?

Ontwikkelingswerk
We zitten in een vergaderruimte in de rooms-katholieke kerk en praten met vrijwilligers van twee hulporganisaties. Frans Stoltenborg is bestuurslid van de stichting Roemenië Aalten – Sãlaj. Aniek Veerbeek en Ellen van den Brink zijn twee jonge vrouwen die in het kader van de jeugduitwisseling al drie keer naar noordoost-Roemenië, Transsylvanië, zijn geweest om vrijwilligerswerk te doen. Ineke Luimes uit Breedenbroek van de stichting Barmuja vertelt over haar projecten in Ethiopië. Hans de Graaf is voorzitter van de overkoepelende organisatie Mondiaalten, de thuisbasis voor inwoners van de gemeente Aalten die ontwikkelingswerk doen.

Roemenië
Aniek en Ellen hebben met een groep van tien jongeren in Roemenië vrijwilligerswerk gedaan bij verschillende projecten. Aniek Veerbeek vertelt: "We hebben voor onze reizen zelf acties gehouden om zo veel mogelijk geld bijeen te brengen. Mensen daar keken daar echt van op, dat wij dit zomaar voor niets allemaal deden. Onze insteek was om Roemeense jongeren zover te krijgen dat ze ons gingen helpen. Nu, na drie jaar, gaat dat steeds beter! We eten ook samen nu en ze lopen niet na eventjes werken al weg. Voertaal? Soms Engels, soms handen en voeten!" Ellen legt uit: "Waarom we dit doen? Om iets te betekenen voor de mensen daar. Maar ook om een andere cultuur te leren kennen, het is een unieke kans om een stuk van de wereld te bekijken, het is een hele ervaring en je kunt echt iets doen! Weet je, wij kunnen nog wat leren van de gastvrijheid van de Roemenen. Wij sliepen bijvoorbeeld bij mensen die met z'n zevenen in een tweekamerappartement woonden. De ouders sliepen in de kamer zodat wij in hun bed konden slapen!"

Ethiopië
Ineke en Rik Luimes kwamen in Ethiopië terecht door een adoptieprocedure. Ineke: "Het leek wel het eind van de wereld maar ik had meteen een soort thuis-gevoel. De mensen zijn daar zo schrijnend arm en ik vond dat we iets terug moesten doen. De mensen daar zijn zo gastvrij, het weinige dat ze hebben, delen ze nog. Ongelofelijk. We zijn begonnen met een stichting om voor deze mensen de eerste levensbehoeften te realiseren. Om te beginnen is dat water", geeft Ineke aan. Na het realiseren van diverse projecten in Barmuja richt de stichting zich momenteel op Abaya Bisare. Ineke: "Daar heeft het veertien jaar niet geregend en 's middags is het 45º. De armoede is nog erger dan in Barmuja. We hebben toestemming om een ziekenhuis te bouwen maar er is niet eens vers zoet water. Daar moeten we eerst mee aan de slag!" Op de wereldmarkt bemensen vertegenwoordigers van meer Aaltense projecten een stand. Hans de Graaf van Mondiaalten legt uit: "Aaltense idealisten vertellen over hun broodnodige werk en over hun motivatie. Maar het wordt ook een gezellige multiculturele markt met optredens en exotische hapjes van veel nationaliteiten." Frans Stoltenborg voegt toe: "Er zijn ook mensen uit het AZC in Barlo op de Wereldmarkt. Ontmoeting en kennismaken staat hier centraal!"


www.mondiaalten.nl