Puck van Holsteijn. Foto: Frank Vinkenvleugel
Puck van Holsteijn. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

In bedrijf bij: B.V.Metaalgaasweverij Dinxperlo

DINXPERLO - De bedrijventerreinen De Rietstap en 't Hietveld maken deel uit van Dinxperlo. Met deze maandelijkse rubriek wordt aan de hand van zes vaste vragen een bedrijf, gelegen op een van deze bedrijventerreinen, voorgesteld in Dinxpers Nieuws. Deze maand ging Iris Jansen op bezoek bij B.V. Metaalgaasweverij Dinxperlo , gevestigd aan de Anholtseweg 18. Het bedrijf is gelegen op De Rietstap. Gesprekspartners is operationeel directeur Puck van Holsteijn.

Door Iris Jansen

Wat zijn uw bedrijfsactiviteiten?
"Wij trekken draad waarmee allerlei soorten gaas en filters worden gemaakt. Je moet dan niet denken aan het bekende kippengaas, maar meer aan fijnmazig geweven gaas, vergelijkbaar met het weven van stoffen, en gelast gaas. Het gaas kan onder andere gebruikt worden voor het maken van filters voor ventilatiesystemen, in de voedingsindustrie; gaasfabricaten voor dierenverblijven, de glas- en tuinbouw, of voor de chemische sector.
We maken ook gaas voor filters in windmolens, machinebouw en de automobiel- en scheepvaartindustrie; eigenlijk voor alles waar filters of zeven aan te pas komen. Alle producten kunnen we vervolgens poedercoaten, verzinken, walsen, gloeien, ultrasoon of alkalisch reinigen, al naar gelang de wens van de klant. Voor al deze werkzaamheden hebben we 13.000 m2 aan bedrijfshallen tot onze beschikking. Al met al spreken we over zo'n 36 productiegroepen; een zeer uitgebreid en divers gebied dus. De half-en eindfabrikaten worden in de meeste gevallen direct aan de eindverbruiker geleverd.

Terugkomend op het kippengaas: we maken wel volièregaas. Daarvoor leveren wij diervriendelijk duurzaam gelast en geweven gaas. Zo zijn we betrokken geweest bij de renovatie van Natura Artis Magistra in Amsterdam. We hebben het gaas geleverd, en onze technische mensen zijn ook ter plekke betrokken geweest bij de constructiewerkzaamheden aan diverse dierenverblijven. Tenslotte hebben in Artis met ons bedrijf ara's geadopteerd. Een ara is trouw aan zijn partner; we vonden het een mooi symbolisch gebaar want wij zijn ook trouw aan onze handelspartners.

Het is ook leuk om te vermelden dat we gaas produceren voor in schermmaskers ten behoeve van de schermsport. Dat wordt maar op enkele plaatsen in Europa gedaan onder andere dus in Dinxperlo. Tegenwoordig zie je ook gaas dat is toegepast als decoratie. Een mooi voorbeeld daarvan is de Q-Park parkeergarage in Den Haag. Daar hebben we het idee van de architect betreffende de doorvalbeveiliging in een mooi product weten om te zetten."
Hoelang is uw bedrijf al gevestigd in Dinxperlo en waarom?
"In 1917 vestigt de Dinxperlose Koperslager August Hallen zich in Dinxperlo. Na een korte aanloopperiode in Doetinchem en Suderwick, bouwt Hallen aan de Anholtseweg een kantoorpand met weverij en ververij."

Is uw bedrijf een familiebedrijf?
"Voor 100%. Directeur/aandeelhouder is Jan Hallen, kleinzoon van August; de derde generatie. Wanneer je de bedrijfsontwikkelingen ziet in de afgelopen jaren, is het best bijzonder dat het nog steeds in familiehanden is. Vanaf de oprichting kende het bedrijf een gestage expansie. In 1932 werd Metaalgaas Twente overgenomen en de draadtrekkerij uitgebreid. Na de moeilijke oorlogsjaren, pakt het bedrijf letterlijk en figuurlijk de draad weer op. In 1946 werd het bedrijf uitgebreid met een verzinkerij, bankwerkerij, lasserij, fijnweverij en kunststofweverij. Zo kon een groter assortiment gaas worden aangeboden. Het bedrijf werd een belangrijke werkvoorziening in Dinxperlo. Rond 1950 was er sprake van zo'n 104 werknemers. Het bedrijf groeide gestaag en in 1960 leidde dat tot de bouw van een nieuw bedrijfspand aan de Industriestraat. Ontwikkelingen en innovaties zorgden voor een groter aanbod én klantenbestand. In 2007 vierden we ons 90-jarig bestaan; 2017 is een mijlpaal met 100 jaar. Intussen zijn we uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met een wereldwijd klantenbestand."

Hoeveel werknemers heeft u in dienst?
"Op dit moment zijn er tachtig mensen aan het werk; twintig op kantoor en zestig in de productie, techniek en logistiek. Leuk is te vermelden dat we met elf vrouwen zijn, waarvan er drie op kantoor werkzaam zijn, twee op expeditie en zes in de productie. Dan kun je wel spreken van 'vrouwenpower'," lacht van Holsteijn.
"Het is mooi dat er enkele generaties hier werken. Het grootste deel van ons personeel komt uit Dinxperlo. Onze werknemers zijn erg loyaal naar het bedrijf toe."

Waar ligt uw afzetmarkt?
"Onze afzetmarkt ligt voor 30% in Nederland en 70% exporteren we buiten onze grenzen waarvan 60% binnen Europa. We merken dat de exportmarkt nog steeds groeit."

Wat zijn uw toekomstplannen?
"Kwaliteit en veiligheid staan altijd voorop in ons bedrijf. Risicomanagement is iets waaraan gewerkt moet blijven worden net zoals aan het bewaken van onze kwaliteit; het ambachtelijke van vroeger hebben we weten te combineren met de nieuwste technologie?n. Natuurlijk werken we met hoogwaardige grondstoffen welke getoetst worden in onze kwaliteitsafdeling; we zijn ISO 9001:2015, een internationale kwaliteitsnorm, gecertificeerd. Innovaties en nieuwe ontwikkelingen blijven we nauwgezet volgen.

Daarnaast hebben we als bedrijf drie toekomstplannen gesteld, waarvan er al één gerealiseerd is.
In maart konden we onze nieuwe huisstijl en logo lanceren. De tijd was aangebroken om de huisstijl een wat meer moderne en internationale uitstraling te geven. De nieuwe merknaam van het bedrijf is nu Wire Weaving Dinxperlo waarbij we in het logo ook de letters M en D voeren. Daarmee zijn we trouw aan de oorsprong van ons bedrijf.
Daarnaast werken we nu ook aan een webshop voor onze klanten. Zo kunnen we niet alleen onze producten maar ook onze voorraad overzichtelijk in kaart brengen.
Ons derde streven kost wat meer tijd en moeite om te realiseren. Om onze omzet en marge te verdubbelen willen we graag in Amerika en in Azi? een vestiging gaan opbouwen. Dit brengt enorme logistieke voordelen met zich mee. Op deze twee continenten kunnen we de verkoop en massaproductie van maatwerk voor onze vaste klanten aldaar, onderbrengen.
Maar Dinxperlo is en blijft onze hoofdvestiging. Hier blijft ons kennis- en innovatiecentrum én productiebedrijf voor de Nederlandse en Internationale markt. Hier blijft ook onze filterafdeling waar we maatwerk leveren voor onze (vaste) klanten. In Nederland zijn we met ons assortiment de grootste op de markt en daarbuiten behoren we tot de middenmoot. Onze sterkte is ons epoxy gecoat geweven gaas, gelast RVS en onze series filters vanaf een maaswijdte van 5 micron.
Ons streven om drie wereldwijde vestigingen te hebben, willen we in 2020 hebben gerealiseerd. Een mooi doel om naar toe te werken."

De productiehal. Foto: Frank Vinkenvleugel