Joke en Hans voor het Kulturhus waar veel activiteiten van het Rode Kruis plaatsvinden. Foto: Rebekka Lensink
Joke en Hans voor het Kulturhus waar veel activiteiten van het Rode Kruis plaatsvinden. Foto: Rebekka Lensink Foto: Rebekka Lensink

Coördinator en collectanten gezocht

DINXPERLO - Het Rode Kruis helpt. In Nederland staan bijna 28.000 vrijwilligers klaar om mensen te helpen als het nodig is. Met noodhulp, burgerhulp, evenementenhulp en activiteiten waarmee we mensen willen voorbereiden op een noodsituatie. Het Rode Kruis is met 251 lokale afdelingen - waaronder de afdeling in Dinxperlo en Aalten - altijd dichtbij. Ook is het Rode Kruis lokaal aanwezig om bijvoorbeeld te faciliteren bij events.

Door Rebekka Lensink

Vanuit Dinxperlo en Aalten is er een enthousiaste groep vrijwilligers die, naast bovengenoemde activiteiten, een bijdrage wil leveren aan het welzijn van de lokale bevolking. Dagtochten, ontspanningsmiddagen, autotochten en andere activiteiten voor senioren uit Aalten en Dinxperlo worden het hele jaar door georganiseerd: allemaal worden ze betaald uit de opbrengsten van de collecte die het Rode Kruis jaarlijks houdt.

Joke Büchner is al jaren vrijwilliger bij het Rode Kruis: "Via een EHBO-cursus ben ik betrokken geraakt. De afgelopen tien jaar was dit o.a. in de rol van coördinator van de collecteweek in Dinxperlo. Het is goed voor de sociale contacten, je moet iets hebben met mensen. Ik zeg altijd: ik ben besmet met een virus en dat is het Rode Kruis. Ook omdat ik in de ontspanningscommissie zit, zie ik wat er met het geld gebeurt en zie ik er ook echt de waarde van in. Het geld dat we in Aalten en Dinxperlo ophalen blijft ook daar." De grote hoeveelheid activiteiten die Joke doet voor het Rode Kruis heeft haar doen besluiten om na tien jaar te stoppen met haar rol als collectecoördinator: "Het wordt gewoon te veel. Maar het is een verrijking om vrijwilliger te zijn, om bij een groep te horen. Ik hoop dat er een nieuwe coördinator komt met goede ideeën en frisse moed, iemand die bereid is om er energie en kennis in te stoppen."

Vrijwilligerswerk
Een collectecoördinator zorgt ervoor dat de woonplaats wordt verdeeld in wijken. Per wijk is er een wijkcoördinator. Die zorgt onder meer voor de distributie van de bussen, het benaderen van de collectanten en het tellen van het geld. De resultaten worden teruggekoppeld naar de collectecoördinator die dit verder afhandelt. De coördinator van Aalten is Hans Heinen : "In 2010 ben ik hier voor benaderd. Ik had niet zo veel binding met het Rode Kruis, maar vond het wel belangrijk om iets te doen voor de medemens. Dit is vrijwilligerswerk, maar je bent er niet het hele jaar mee bezig. Zo is het goed te combineren met werk en andere bezigheden. Omdat we tegenwoordig gebruik kunnen maken van collecteweb, een online platform om de collecte te organiseren, gaat het voor mij een stuk makkelijker."

Coördinator en collectanten
"Joke heeft haar werk de afgelopen jaren met veel inzet gedaan, maar nu ze stopt zoeken we dus een opvolger; een nieuwe collectecoördinator voor Dinxperlo. Iemand die de collecte tot een succes kan maken", aldus Hans. Maar dat succes hangt niet alleen van een coördinator af. Uiteindelijk zijn het de collectanten die langs de deur gaan tijdens de collecteweek (dit jaar is de collecteweek van 19 tot en met 25 juni).

Ook daarvoor zoekt het Rode Kruis nog mensen: "Afgelopen jaar is er meer dan €6000,- opgehaald in Aalten en Dinxperlo. Als we dat niet meer hebben kunnen we die lokale activiteiten niet meer organiseren. Het zou zonde zijn om dat nu dood te laten bloeden. Met een paar uur in het jaar kun je iets betekenen voor een ander en als je het samen doet, kan het ook nog eens heel gezellig zijn."

Wie lokaal iets betekenen wil voor de mensen uit Aalten en Dinxperlo door collectecoördinator te worden of te collecteren, of wie meer informatie wil, mag altijd contact opnemen.
Mensen uit Aalten kunnen contact opnemen met Hans Heinen: heinen1@zonnet.nl, 0543-475821. Voor Dinxperlo is de contactpersoon Joke Büchner: jokebuchner1954@gmail.com, 0315-654842.