Dinxperlo in onderduikexpositie

DINXPERLO/AALTEN - Onder grote belangstelling (circa 200 personen) vond het openingsprogramma van de expositie 'Onderduiken in de grensstreek' plaats, die nog tot en met 28 augustus te zien in de Aaltense Musea. Ook voor Dinxperlo is in deze expositie een prominente plaats weggelegd.

In 44 verhalen wordt de onderduik WO2 in de grensstreek van de Achterhoek en Munsterland belicht. Dat gebeurt vanuit verschillende perspectieven zoals de Joodse onderduik, de piloten uit andere landen, de verzetsmensen, de arbeidsweigeraars maar ook het verzet over de grens en de deserteurs uit Duitsland. Het leven tijdens de onderduik en hoe het de mensen daarna verging, wordt met originele documenten, dagboekjes, foto's en voorwerpen weergegeven en soms aangevuld met een verslag van tijdgenoten.

Het buitengebied van onze grensstreek was uitermate geschikt om als schuilplaats te dienen voor opgejaagden. In deze regio gold een onbaatzuchtige gastvrijheid tegenover de vluchteling, de onderduiker. Die werd meestal opgenomen in gezinsverband en maakte deel uit van het gezin. De helpers beschouwden het als hun christenplicht de ander onderdak te bieden en op deze manier tijdelijk verzet te bieden tegen het schrikbewind van de bezetter.

Uit veel van de verzamelde verhalen blijkt dat de onderduikers zich veilig voelden bij hun gastgezin. Zij merkten dat Duitse soldaten die aan de deur kwamen overtuigend werden afgetroefd. Maar vooral dat men uitermate goed zijn mond kon houden.

Dat is bijvoorbeeld te lezen in het verhaal van de Joodse Ivy Philips. Zijn vader is al weggevoerd naar Westerbork. Dan komt een oproep voor de vijftienjarige Joodse Ivy, zijn moeder en jongere broer Maurits. Ivy legt die terzijde en fietst samen met een vriendje naar de Achterhoek.
Via de dames Jolink komt hij in 1943 bij de familie Groot Nibbelink-Harmelink op 'De Nieuwe Roesse' in De Heurne bij Dinxperlo. Hij werkt er als Jan Klinkenberg of Jan van de Roesse mee als knecht en slaapt in de naburige schuur van de familie Kwerreveld op boerderij De Kiewiet. Het toeval wil dat Ivy's nicht Bep Frankenhuis ook de oorlog overleeft in Dinxperlo. Ivy maakt veel mee en zijn oorlogsbelevenissen worden in 2015 gepubliceerd. Zijn dagboeken, agenda's en foto's schenkt Ivy Philips aan museum Markt 12 in Aalten.

Ook in andere verhalen kunnen mensen elkaar vertrouwen en hulp bieden. Wildenbeest uit Breedenbroek moet zich melden voor de Arbeitseinsatz in Duitsland. Hij gaat als knecht naar zijn oom in Suderwick. Hij neemt deel aan het Duitse familieleven op nog geen kilometer afstand van de grens met Nederland.


Vervolg op pagina 3