Enthousiasme bij het kinderkamp. Foto: PR
Enthousiasme bij het kinderkamp. Foto: PR Foto: Foto: PR

Stichting Jozua organiseert al veertig jaar zomerkampen

DINXPERLO – Stichting Jozua is een interkerkelijke stichting, die al meer dan 40 jaar bestaat. De stichting heeft als doel om jongeren bekend te maken met het christelijk geloof. Dit doet zij door middel van zomerkampen en verschillende clubs, die wekelijks voor kinderen, tieners en jeugd gehouden worden. De oprichters van stichting Jozua, Bob en Trudy Staal, zijn nog altijd nauw betrokken bij dit werk. Inmiddels zetten talloze vrijwilligers zich in voor het werk van stichting Jozua. In twee artikelen wordt over het werk van stichting Jozua verteld. Deze week gaat het over het ontstaan en de zomerkampen van stichting Jozua.

Door Peter Brethouwer

"Ruim 40 jaar geleden kwamen wij hier in Dinxperlo wonen en was er een verlangen in ons hart om kinderen, die soms niets of weinig met het christelijk geloof hadden, hiermee bekend te maken," vertelt Bob. "We wilden ze gewoon vertellen over de Here Jezus. Toen zijn we begonnen met kinderclubs bij ons aan huis. Al snel groeide dit uit tot meerdere clubs per week. Natuurlijk was er in de zomervakantie geen kinderclub, maar we wilden deze kinderen toch graag iets bieden, juist ook in die zomervakantie. We raakten betrokken bij een andere organisatie die kinderkampen organiseerde. Uiteindelijk hebben we dit overgenomen en gingen we elk jaar met al die kinderen op kamp."

Kinderen, tieners en jeugd
Trudy gaat verder: "Naarmate de tijd verstreek werden de kinderen te oud voor de kinderclubs, maar we vonden het zo jammer om ze los te moeten laten en zijn toen uiteindelijk gestart met de tienerclub en nog later een jeugdclub. Natuurlijk wilden we ook voor deze tieners en jeugd, zomerkampen organiseren. Het werk is zo uitgegroeid tot drie zomerkampen. Ons leven stond in het teken van dit werk. En al die jaren zijn er ontzettend veel vrijwilligers geweest die dit bijzondere werk hebben ondersteund. En ook nu gaat het gewoon door, alleen het jeugdkamp bestaat niet meer. Enthousiaste leiding zet zich elk jaar in om met kinderen en tieners een week op kamp te gaan."

Bob vervolgt: "Wij hebben het stokje doorgegeven en zien dat het goed is. We zien de bewogenheid bij de leiding voor de jongeren. Maar natuurlijk blijven we dit prachtige werk volgen en maken we grote delen van het werk mee."

Kinder- en tienerkamp
Voor kinderen en tieners organiseert stichting Jozua ook dit jaar weer zomerkampen. "Het doel van stichting Jozua is nog steeds hetzelfde," zegt Bob. "Jongeren vertellen over God en de Here Jezus. Het is in deze tijd van ontkerkelijking bijzonder dat we hierover aan jongeren mogen vertellen."

Vanzelfsprekend is er, naast nadenken over het geloof, nog veel meer te doen. In het kinderkamp gaan de kinderen allerlei leuke activiteiten doen zoals: zwemmen, bosspelen, een speurtocht en vossenjacht en een sport- en spelmiddag. 's Avonds is er ook van alles te beleven. Zo is er een bonte avond, een filmavond en strijden de verschillende groepen tegen elkaar in een heus songfestival en natuurlijk is er ook een kampvuur, een spannend nachtspel en nog veel meer.

Voor de tieners is er ook een enerverend programma bedacht. Zo wordt er gestart met 'de beuk erin', een stevig spelprogramma om de week goed op te starten. Daarnaast is er een survivaltocht, een nachtspel en een sportavond. De avondprogramma's zijn gezellig met spel, muziek en veel meer.

Het kinderkamp is voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en het tienerkamp voor de 12- tot en met 15-jarigen.

Sinds een aantal jaren worden de zomerkampen gehouden op locatie De Kleine Voordijk in Putten, op loopafstand van Strand Nulde, waar heerlijk gezwommen kan worden. "De beide kampen zijn van 23 tot en met 29 juli. Er is nog plaats voor een aantal kinderen en tieners. Dus als je zin hebt om mee te gaan, geef je dan snel op. Op de site www.stichtingjozua.nl kun je meer informatie over de zomerkampen vinden," zegt Trudy.

Voor meer informatie over de kampen kan worden gebeld met Paulien Brethouwer, tel. 0315-653672.