Paulien Brethouwer te midden van patiënten en hun familieleden. Foto: eigen foto.
Paulien Brethouwer te midden van patiënten en hun familieleden. Foto: eigen foto. Foto: eigen foto

Paulien Brethouwer terug uit Tanzania

'Je kunt niet de wereld veranderen, maar wel de wereld van één persoon veranderen'

Door Peter Brethouwer

DINXPERLO – Na een reis van ruim twee weken, is Paulien Brethouwer teruggekeerd uit Tanzania. Samen met het medisch team, onder leiding van dokter Erik Staal, heeft ze heel veel zieke mensen verzorgd. In het ziekenhuis van Sengerema, een klein dorpje in het noorden van Tanzania, is voor veel kinderen en volwassenen een nieuw leven begonnen. "Deze reis zal ik nooit meer vergeten, het is een hele bijzondere ervaring," zo vertelt Paulien.

Ze gaat verder: "Het is eigenlijk niet uit te leggen hoe groot het verschil is met het leven hier. Er zijn zoveel mensen die geholpen moeten worden en die allemaal wachten op het medisch team uit Nederland. Ook nu we weer weg zijn, zijn er al weer mensen die op de wachtlijst staan en die de volgende keer, in het najaar, pas geholpen kunnen worden. Dan gaat Erik weer terug."

Net zo groot als Overijssel
Het ziekenhuis in Sengerema levert eenvoudige zorg aan mensen in een gebied dat net zo groot is als Overijssel. "Grote operaties kunnen in dit ziekenhuis niet uitgevoerd worden, omdat daar eenvoudig de kennis, de apparatuur en de algemene zorg niet voor aanwezig is. Daarvoor moeten de mensen naar Mwanza, een grote stad, op twee uur afstand van Sengerema, tenminste als je beschikt over een goede auto en de overtocht met de pont kunt betalen. Veel mensen komen te laat naar het ziekenhuis, omdat de afstand te groot is of omdat het gewoon te duur is. Bijna altijd zijn ze ook eerst naar een toverdokter geweest. Dat is hier nog heel gewoon. Daardoor zijn de klachten en problemen echt enorm groot. Verwondingen of ziektes, die eigenlijk prima te genezen zijn, zijn vaak verwaarloosd en zijn daarom regelmatig dodelijk hier. Voor heel veel mensen komt de zorg simpelweg te laat. Dat kunnen we ons in Nederland nauwelijks voorstellen."

Hoop en blijdschap
Toch is Paulien ook dankbaar voor de hulp die ze met elkaar konden bieden aan de mensen. "Er zijn gewoon ook hele mooie dingen gebeurd. Veel kinderen hebben letterlijk een nieuwe kans gekregen. Kinderen met klompvoetjes of compleet vergroeide benen, krijgen door een operatie de kans om een normaal leven op te bouwen. Veel zieke mensen zijn wel op tijd gekomen. Het is ongelooflijk om de hoop en de rust te zien. Niemand klaagt, iedereen wacht, soms wel een hele dag, totdat de dokter eindelijk tijd heeft en even naar ze komt kijken of ze eindelijk kan gaan opereren. Er is onder de mensen een acceptatie van de situatie. Het is gewoon zoals het is en daar moeten ze mee zien te dealen." Paulien vervolgt: "En wat een blijdschap is er als we eenvoudige cadeautjes, zoals loombandjes of ballonnen uitdelen. Ja het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat en we hadden nog zoveel meer willen doen, maar de dankbaarheid van de mensen en de hoop die gebracht is, laten zien dat het echt de moeite waard is. Je kunt niet de wereld veranderen, maar je kunt wel de wereld van één persoon veranderen."

Acties gaan door
Ook nu Paulien terug is van de reis naar Tanzania gaan de acties gewoon door. Na de acties op De Bosmark, Schaersvoorde Dinxperlo en de Jumbo en financiële steun vanuit allerlei verschillende kerken, heeft ook basisschool De Triangel besloten om voor Stichting Simba te gaan sparen. De hele maand april zal zendingsgeld verzameld worden voor dit goede doel.

Paulien: "Ik wil iedereen die op welke wijze dan ook dit werk gesteund heeft, heel hartelijk bedanken. Natuurlijk kunnen mensen nog steeds helpen en een bijdrage leveren. Op de sites kunnen mensen meer informatie over Stichting Simba vinden. Op de blogspot staan een heleboel bijzondere verhalen van onze reis. Dat is echt de moeite waard om eens te lezen."


www.stichting-simba.nl

www.stichtingvsh.nl

http://slingeland.blogspot.nl

... en na de operatie. Foto: Paulien Brethouwer
Een patiëntje voor...