Han Ruesink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Han Ruesink. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Vrijwilliger van de week: Han Ruesink

'Liefde voor de vereniging'

Door Karin Stronks

DINXPERLO – De vrijwilliger van deze week, Han Ruesink, helpt al zo'n twintig jaar met allerlei hand en spandiensten bij rijvereniging en ponyclub De Grensruiters. Samen met een groepje vrijwilligers zorgt Han ervoor dat het terrein rondom manege 't Hesselink in Dinxperlo er schoon en netjes bij ligt. Bovendien verricht de groep alle voorkomende onderhoudswerkzaamheden. Han Ruesink:"Waarom het zo leuk is? Nou het is voornamelijk de liefde voor de vereniging die mij drijft. En ik móet niks, ik mág!"

"Als het nodig is kom ik wel vaker hier om te klussen!"

Zelfstandig
Al voordat Han Ruesink met de VUT ging was hij als vrijwilliger actief bij De Grensruiters, al zo'n twintig jaar. Elke drie weken, op maandag, komt Han met zijn groep vrijwilligers naar manege 't Hesselink. "Als het nodig is kom ik wel vaker hier om te klussen! Op maandag zijn we altijd met een groepje. We beginnen op tijd. We doen alle onderhoudswerkzaamheden zelf, schilderwerk, reparaties van dingen die kapot zijn en in de zomerperiode maaien we het gras."

"Bovendien zorgen we ervoor dat het terrein rondom de manege er netjes en schoon bij ligt. Meestal gaan we onze eigen gang en werken we zelfstandig. Bij hele grote en kostbare klussen overleggen we altijd eerst. Natuurlijk drinken we op z'n tijd een kopje koffie", legt Ruesink uit.
Parkeerplaats
De vrijwilligers zijn momenteel bezig met het uitbreiden van de parkeerplaatsen.
Han vertelt:"Het vergroten van het parkeerterrein was echt nodig, leden en bezoekers konden vaak de auto niet meer kwijt. Voor deze klus is natuurlijk eerst overleg gepleegd. We hebben al een deel geklinkerd maar er moet nog een stuk parkeerplaats aangelegd worden. Het is een heel werk, zand opbrengen, egaliseren en klinkers leggen. We doen alles zelf, met hulp van leden van De Grensruiters. Dat is zo fijn hier, er zijn altijd wel leden die een steentje willen bijdragen! Gebrek aan hulp, nee, dat kennen we bij onze vereniging gelukkig niet! Natuurlijk zijn we het onderling ook wel eens niet met elkaar eens. Het bestaat ook niet dat de neuzen van alle leden altijd dezelfde kant op staan. Gelukkig komen we er altijd wel uit!"

Kantine
De kantine bij de manege is nog niet lang geleden grondig opgeknapt. "Ook dit karwei hebben we zelf aangepakt. Er is een nieuwe bar aangeschaft en we hebben het hele interieur geschilderd. Ook de keuken is vernieuwd. En weer met hulp van eigen leden", aldus Han Ruesink.
Hij vervolgt niet zonder trots: "De Grensruiters is met ongeveer 200 leden één van de grootste rijverenigingen van de Achterhoek. Bijna de helft van de leden zijn jongeren. Als je zo'n grote vereniging bent dan moet je wel zorgen dat alles goed onderhouden wordt en dat het er allemaal netjes en strak uitziet. Voornamelijk de liefde voor deze vereniging is wat mij drijft om dit vrijwilligerswerk te doen! Bovendien is het zo dat ik niks móet, ik mág!"