Half Grown anno 2016. Foto: Frank Vinkenvleugel
Half Grown anno 2016. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvelugel

Half Grown: nog steeds niet helemaal volwassen...

DINXPERLO - Het ligt bij menig muziekliefhebber nog vers in het geheugen. Het 45- jarig bestaan van Half Grown. Inmiddels is dat al weer vijf jaar geleden, hetgeen betekent dat er opnieuw een jubileum te vieren is. En een vrij bijzonder jubieleum ook; een band die zijn 50- jarig bestaan beleeft.

Door Waltraud Wensink

Half Grown stevent af op deze mooie gebeurtenis, waarbij ze zich samen met een aantal andere Bands uit Dinxperlo op 1 oktober zullen presenteren tijdens een Classic Rock Night bij Old Dutch. Maar eerst zullen de heren van Half Grown te gast zijn in de studio van Dinxper FM in het programma Nederpop tussen 12:00 en 14:00 uur met Gerard Kolenbrander en Harry Deckert om op vier achtereenvolgende zaterdagen te vertellen over hun roerige muzikale jaren.

Vriendenclub
Ben Plucker is een van de oprichters van Half Grown. Een man die niet van de drank en sigaretten is, maar wel muzikant in hart en nieren. Een echte Deep Purple-fan. Hij vertelt: "In '65, toen nog bij de Lindeboom in Dinxperlo, bedachten we met een stel vrienden dat we wel een band konden beginnen. Samen met Jan Bulsink en Andre Ruiter konden we al wel wat gitaar spelen. Gerhard Rijken kwam er toen ook nog bij met Henk Peter, die later werd vervangen door Eugen Ruiter. Mijn eerste gitaar kreeg ik overigens 60 jaar geleden van mijn oma. We gingen toen muziek maken en natuurlijk wilden ook wij het ver schoppen in de muziekwereld en het liefst erg beroemd worden. In no time kregen we bekendheid en waren ook wel goed. Zaterdags werd er dan ook fanatiek geoefend in de Metaalgaasweverij. En zo kwamen ook de eerste optredens en waren we regelmatig op pad. Het eerste optreden was in Aalten op de HBS in 1967 en het eerste optreden in Dinxperlo was op 1 mei in de veilinghal in 1967.Dat was een geweldige tijd zo met onze vriendenclub. We waren eigenlijk nog maar een stel broekies en de band van Hans te Kamp, Fire Stones, was een van onze voorbeelden. Dat hebben we een mooi tijdje vol gehouden."

Ben vertelt het alsof het de dag van gisteren was en heeft ook nog een boekwerk met mooie foto's uit die tijd. Er komen mooie verhalen op tafel uit de muzikale carrière die volgens Ben door ieder bandlid weer op een andere manier werd beleefd. Dat hebben ze gedaan tot 1972. "We hebben een boel levenslessen gehad door de jaren heen. Maar het plezier dat we er in beleven is toch van groot belang."

Uitsraling
In 1995 werden de heren weer opnieuw bij elkaar gebracht nadat een ieder in de tussentijd wel elders had gespeeld of met andere zaken bezig was geweest. Het genre van Half Grown is door de jaren heen veelal gelijk gebleven. Ze spelen nummers van onder andere The Who, Golden Earring en psychedelische rock. Momenteel staat Half Grown nog garant voor zo'n acht optredens per jaar. "Je moet nog wel energiek en met plezier op het podium willen en kunnen staan", aldus Ben. "Er gaat veel tijd in de muziek zitten en daar moet je wel wat voor over hebben. Als we op het podium staan willen we ook graag wat uitstralen naar ons publiek. Met de vriendenclub van toen, ook nu nog mooie muziek maken. Blijf elkaar trouw. Dan kom je een end. We weten wel dat er vast bands zijn die beter zijn dan wij, maar probeer het maar eens zo lang vol te houden."
Om anekdotes zit Ben niet verlegen en er zal in de uitzendingen van Dinxper FM vast genoeg gespreksstof zijn. De heren van Half Grown zullen elkaar afwisselen in aanwezigheid bij de uitzendingen omdat ieder bandlid het op zijn eigen wijze beleeft en vertelt. Nog steeds oefenen de mannen van Half Grown iedere twee weken in Silvolde.

Kritisch maar gemotiveerd
"En dan 1 oktober bij de Classic Rock Night treden we op met meerdere bands bij Old Dutch. Daar leven we wel naar toe. Het is mooi om in Dinxperlo op te treden waar iedereen je kent. Het is een gemotiveerd maar zeker ook kritisch publiek. We proberen er in ieder geval iets moois neer te zetten en ons mannetje te staan. We hopen op een geweldige avond voor onszelf maar ook voor het publiek. De spirit en de drive is er nog, of we het tempo nog aan kunnen blijven houden is een tweede", lacht Ben. "We gaan de uitdaging in ieder geval aan. We zijn nog steeds niet full grown."
De mannen van Half Grown zijn te gast bij Dinxper FM op vier zaterdagen: 26 maart, en op 2,9 en 16 april.
De huidige samenstelling van Half Grown, waarin ze ook in oktober mee op het podium staan, bestaat uit: Ben Plucker, Andre Ruiter, Gerhard Rijken, Erwin van Remmen, Fredy Schorfhaar en Frans van Esveld.

Voor de Classic Rock Night op 1 oktober kunnen liefhebbers alvast kaarten in de voorverkoop bij Old Dutch bestellen, tel. 0315-651334. Er zijn slechts 500 kaarten beschikbaar voor dit concert. De toegang kost 7,50 euro.

Half Grown anno 2016. Foto: Frank Vinkenvleugel