Meer aandacht voor bestaande woningen

Sociale woningverhuur hoofdtaak voor de Woonplaats

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Vorig jaar werd door de gemeenteraad de regionale woonagenda voor de periode 2015-2025 vastgesteld, die samen met zeven andere Achterhoekse gemeenten was opgesteld. Afgesproken werd dat er in 2025 voldoende betaalbare en goede woningen moeten zijn, waarin bovendien minder energie wordt verspild. Besloten werd ook om het aantal nieuw te bouwen woningen met 10% te verminderen en zo nodig woningen te slopen. De leegstand van de bestaande woningvoorraad mag niet meer dan twee procent bedragen. Burgemeester en wethouders hebben nu ook een lokale uitwerking van de woonagenda vastgesteld. "We gaan terug in het aantal woningen", zegt wethouder Ted Kok, "en gaan meer inzetten op bestaande woningen." Mogelijkheden worden daarbij bekeken om verouderde woningen te vervangen.

Nieuwe prestatieafspraken
De lokale visie is voor het eerst samen opgesteld met de huurdersvereniging. "Die moesten nog wel wennen aan hun nieuwe rol", zegt Kok. "Ze mogen zo meteen ook zeggen wat ze van het bod van woningcoöperatie de Woonplaats vinden." In de lokale uitwerking is namelijk aangegeven wat er in de komende jaren van deze woningbouwvereniging wordt verwacht. De reactie (het bod) van de Woonplaats wordt daarna de basis van de nieuwe prestatieafspraken.

Het is voor het eerst dat die op deze manier tot stand zullen komen. Tot nu toe waren ze het resultaat van nauw overleg tussen gemeente en de Woonplaats. Overigens is bij het opstellen van de lokale woonagenda wel overlegd met de woningcoöperatie en eveneens met buurgemeenten Oost Gelre en Winterswijk, waar de Woonplaats veel huurwoningen in bezit heeft.

Binnen een jaar woning vinden
De discussie met de Woonplaats zal vooral over de beschikbaarheid van woningen gaan. "De Woonplaats moet zorgen dat iedere woningzoekende binnen een jaar een woning krijgt", zegt Ted Kok. De ervaring nu is dat iedereen binnen gemiddeld acht maanden een woning vindt. Als de woningzoekende tenminste niet al te kritisch is. Als die één bepaalde woning op het oog heeft, kan het langer duren. Hoofdopgave voor de Woonplaats is de sociale woningbouw en -verhuur.

Het verkopen van huurwoningen en investeren in ander vastgoed heeft wat de gemeente betreft minder prioriteit. "Wanneer de vraag naar huurwoningen lager is", zegt de wethouder, "mogen ze verkopen. Maar als er meer vraag is zullen ze bij moeten bouwen of verkochte woningen terugkopen." Op dit moment is dat echter nog niet aan de orde.


Vervolg op pagina 5