Ook Hidde Veerbeek liet zich de oliebollen van de VVNF goed smaken. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ook Hidde Veerbeek liet zich de oliebollen van de VVNF goed smaken. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

VVNF deelt 'Ni'j Joars Toete' uit

Mooi gevulde snoepzak voor leerlingen

DINXPERLO - Basisschoolleerlingen uit Dinxperlo, Breedenbroek, De Heurne, Sinderen, IJzerlo en Suderwick konden afgelopen zaterdag op het Prins Clausplein weer een mooi gevulde snoepzak in ontvangst nemen, terwijl er voor hun ouders een lekkere oliebol en glühwein wachtten.

"Toen Dinxperlo nog een zelfstandige gemeente was, werd deze oude traditie door de gemeente in ere gehouden door alle basisschoolkinderen te trakteren op een snoepzak. Met het samengaan van de gemeenten Aalten en Dinxperlo, dreigde dit te verdwijnen. Dat zou natuurlijk heel jammer zijn want het uitdelen van de Ni'j Joars Toete is een echte Achterhoekse traditie. Daarom heeft de VVNF dit voortgezet. Met 6.000 leden en de opbrengst van onze activiteiten, is het mogelijk dit te bekostigen", legt voorzitter Arjan Bruggink uit.
"De papieren zakken worden door onze vrijwilligers ter plekke gevuld met snoepjes en een mandarijn en kinderen kunnen met de bon die is uitgereikt op de scholen een zak ophalen. Natuurlijk is er ook wel een zak over als er een kindje langs komt die niet zo'n bon heeft. We willen geen kinderen teleurstellen."

Oude Achterhoekse traditie in ere gehouden

De tent op het Prins Clausplein neemt een centrale plaats in en veel mensen wippen dan ook even aan na het boodschappen doen voor een lekkere warme oliebol en een glaasje glühwein.
Dinxper FM, voor het tweede jaar present, houdt met het draaien van muziek de stemming er goed in. Er is dan ook veel aanloop.
Na ruim 800 oliebollen en 500 snoepzakken kan worden teruggekeken op een geslaagde dag.