Vorig jaar januari lag er nog sneeuw en hadden tuinvogels, waaronder deze gaai, het een stukje lastiger. Foto: Burry van den Brink
Vorig jaar januari lag er nog sneeuw en hadden tuinvogels, waaronder deze gaai, het een stukje lastiger. Foto: Burry van den Brink Foto: Burry van den Brink

Tuinvogels tellen en kennis opdoen

SINDEREN - Iedere winter telt 'heel Nederland' vogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Het is het beste excuus om een half uur lang heerlijk en ongestoord naar de vogels in de tuin te kijken en te genieten.

Hoe rijk is de eigen vogeltuin? Zet de mezen, merels, groenlingen, vinken en misschien wel de roodborst op de kaart. Het is niet alleen erg leuk om te doen; de deelnemer werkt ook mee aan het onderzoek naar vogels in Nederland. Op de website www.tuinvogeltelling.nl staat meer over deze landelijke activiteit.

Vogelrijk
Wie zelf geen (vogelrijke) tuin heeft en toch graag mee wil doen met de Tuinvogeltelling, kan op zondag 17 januari bij NatuurlijkBUITEN de tuinvogels tellen. Op elk heel uur (van 9.00 tot 16.00 uur) worden, vanuit de boerderij, de vogels in de natuurtuin geteld. Anna Kemp, tuinvogeldeskundige, geeft ter plekke uitleg over de wijze waarop geteld moet worden en helpen met de het op naam brengen van de vogelsoorten. Telformulieren en vogelgidsen zijn aanwezig. Het is een leuke en (ont)spannende activiteit voor jong en oud; een half uurtje puur vogelplezier. Liefhebbers zijn van harte welkom om mee te tellen.

Herkennen
Voor wie het meer dan eens overkomt dat een vogelsoort in de eigen tuin niet kan worden 'thuisgebracht' kan bij NatuurlijkBUITEN op zaterdag 16 januari de workshop 'Tuinvogels herkennen' volgen. Meer dan 25 vogels, zowel in beeld als geluid worden behandeld. Door de vogels te leren herkennen zal men ze eerder opmerken en kan men nog meer van ze genieten. Tevens krijgt men allerlei tips om meer vogels in de tuin te krijgen. Wat eten ze, waar nestelen of vinden ze een beschut plekje als er gevaar dreigt? En wanneer, waar en hoe nestkastjes het best worden opgehangen. Deelnemers zullen een schat aan vogelkennis opdoen waarmee zij thuis zelf vol inspiratie aan de slag kunnen gaan.

Anna Kemp, tuinvogel-deskundige, geeft uitleg


NatuurlijkBUITEN is gevestigd aan de Toldijk 11 in Sinderen, tel. 0315-236 794. Aanmelden kan via de website.


www.natuurlijkbuiten.nl

info@natuurlijkbuiten.nl

De pimpelmees is een veel geziene gast in vele tuinen. Foto: Burry van den Brink