Gerrit Simmelink, Vrijwilliger van het jaar, met zijn vrouw. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gerrit Simmelink, Vrijwilliger van het jaar, met zijn vrouw. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto: Frank Vinkenvleugel

Burgemeester benadrukt belang samenhorigheid

"Zorg voor elkaar, arm om de schouder"

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Tegen zeven uur stonden burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris verwachtingsvol bij de ingang van de zaal in het sportcentrum Het Blauwe Meer in Dinxperlo, waar dit jaar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente werd gehouden. Waar blijft iedereen, leken ze te denken, maar snel daarna vulde zich de zaal en konden er vele handen worden geschud. Met de nieuwjaarswensen waren de collegeleden niet eenkennig. Naast een 'gelukkig' en een 'voorspoedig' nieuwjaar, werd 'zalig nieuwjaar' en 'veel heil en zegen' eveneens regelmatig gebruikt. Nadat de zaal vol was, volgde een weldadig kort programma: een niet te lange toespraak van burgemeester Berghoef en de bekendmaking dat Gerrit Simmelink een erepenning kreeg, omdat hij gekozen was tot de vrijwilliger van het jaar.

Burgemeester Berghoef had in zijn toespraak ook oog voor de vluchtelingenproblematiek, die in 2015 niet aan Aalten voorbij ging. Het asielzoekerscentrum (AZC) in Barlo werd heropend. "Dat was een moeilijk proces." De omwonenden waren immers tegen de heropening, maar volgens de burgemeester was het toch samen met de buurt gedaan. "Daardoor mogen er weer mensen wonen, die nieuwe burgers zullen worden." De burgemeester is blij dat de gemeente een kleine bijdrage kan leveren. "We werken positief mee en zijn blij met de samenwerking met de bevolking. Voor de opvang zijn heel veel vrijwilligers nodig en die zijn er."

"Er zijn geen tweede en derde rang burgers"

Berghoef noemde Aalten een open samenleving, waarin gelijkwaardigheid voorop staat. "We moeten niet bang zijn voor voorlieden die een gevoel van onveiligheid aanwakkeren. Er zijn geen tweede en derde rang burgers. Het zijn allemaal onze burgers. Daar gaat onze zorg naar uit, zodat we een samenleving hebben waar de zorg voor elkaar en de arm om de schouder basisvoorwaarden zijn."

Bestuur dichtbij samenleving
In zijn toespraak wilde de burgemeester niet te veel met de borst vooruit lopen, toch maakte hij complimenten aan een aantal gemeentelijke afdelingen, voor wie niet het eigen belang maar het belang van de burgers voorop staat. "Wij willen dichtbij de samenleving staan." Daarom moet ook de afstand tussen de politiek en de bewoners zo klein mogelijk zijn. "We moeten heel praktisch met vragen omgaan en goed om ons heen kijken en luisteren." Een gemeente besturen gaat "met elkaar" en in samenspel met de bevolking. "Individueel en niet teamgericht past daar niet in." Berghoef noemde nog speciaal de brandweer, de politie en de andere hulpdiensten. "Ik ben blij dat jullie er zijn. In een toch kleine gemeente is het belangrijk dat de nabijheid van de hulpdiensten goed is georganiseerd, zeker als er calamiteiten zijn in deze toch rustige gemeente."

Op technisch gebied een alleskunner
De eremedaille voor de vrijwilliger van het jaar wordt toegekend door een commissie, die uit vertegenwoordigers van alle buurtschappen bestaat. De bevolking kan mensen voordragen. "Er zijn heel veel vrijwilligers in Aalten. Er zouden elk jaar wel tientallen eremedailles uitgereikt kunnen worden. Naoberplicht en gevoel voor elkaar staan hier hoog in het vaandel", zei de burgemeester. Daarna gaf hij zonder de naam al te noemen een omschrijving van de vrijwilliger van het jaar. "Hardwerkend, behulpzaam, altijd klaar voor hulp, plichtsgetrouw. Kenmerken van de Achterhoeker." Berghoef noemde daarnaast het werk voor schoolkampen van groep zes tot en met acht van een Aaltense school. "En hij neemt overal alle elektrische activiteiten voor zijn rekening. Hij is niet alleen op sociaal maar ook op technisch gebied een alleskunner." Waarna Berghoef bekend maakte dat Gerrit Simmelink de vrijwilliger van het jaar was geworden. Hij was voorgedragen door Daals Belang, de Oranjevereniging en diverse bewoners. "Met hem eren we alle vrijwilligers in onze gemeente", besloot de burgemeester zijn toespraak. Waarna hij de aanwezigen uitnodigde om te genieten van een drankje en een hapje en vooral met elkaar in gesprek te gaan.

Burgemeester Berghoef roemt Aalten als 'open samenleving'. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gebakjes met nieuwjaarswens. Foto: Frank Vinkenvleugel