Coen, Maud, Lotte en Margo samen in de weer met de zetbank. Foto: Lydia ter Welle
Coen, Maud, Lotte en Margo samen in de weer met de zetbank. Foto: Lydia ter Welle Foto:

KBTO schenkt apparaten voor technieklokalen Schaersvoorde

AALTEN – In het technieklokaal van Christelijk College Schaersvoorde aane de Slingelaan in Aalten vond donderdagmiddag een feestelijke bijeenkomst plaats. De stichting Kontakt Bedrijfsleven-TechniekOnderwijs overhandigde er – symbolisch – enkele apparaten voor het technieklokaal.

Door Lydia ter Welle

Sectordirecteur VMBO van Schaersvoorde, José Krooshof, mocht een plaatschaar, een zetbank en een plaatwals in ontvangst nemen. En dan niet één maal, maar drie keer. Niet alleen voor het technieklokaal van de locatie Slingelaan in Aalten, maar ook kreeg ze zo'n set van drie apparaten voor de technieklokalen van de locaties van Schaersvoorde in Dinxperlo en in Winterswijk.

"We zijn als Schaersvoorde erg blij met deze cadeaus van KBTO. Het zijn mooie aanwinsten, die het techniekonderwijs op onze school op een hoger plan brengen", aldus Krooshof.

Jan Hoftijzer, bestuurslid van KBTO, vertelde juist dat de bedoeling is van de KBTO: door dat hogere niveau de interesse van jongeren wekken voor techniek, en waar mogelijk de opleiding zo dicht mogelijk brengen bij wat het bedrijfsleven nodig heeft.

De organisatie is zo'n 27 jaar geleden opgericht door het bedrijfsleven om een halt toe te roepen aan de afname van leerlingen die kiezen voor een technische opleiding. "Het bedrijfsleven zag de bui al hangen: minder jongeren opgeleid in de techniek, met als gevolg minder vaklieden die nodig zijn in de bedrijven. Bovendien zagen we dat het nieuwe onderwijssysteem niet op praktijkonderwijs was gericht, maar vooral op theoretisch onderwijs. En dat het onderwijs steeds verder af stond van wat er in bedrijven nodig was. Daaraan hebben we al die jaren geprobeerd iets te doen."

Successen waren er zeker. Het allereerste technieklokaal in Nederland werd gerealiseerd in Aalten. Het initiatief om basisschoolleerlingen al te laten kennismaken met techniek werd hierna overal in Nederland nagevolgd. Ook de primeur van de techniekdag was in Aalten, dankzij de KBTO.

Een andere KBTO-initiatief – eveneens primeur voor Nederland – is het organiseren van de bedrijfsexcursies voor moeders, om moeders te laten ervaren hoe leuk werken in de techniek is, en het praktijkonderwijs.

'Goed techniek-onderwijs is in belang bedrijfsleven'

Hoftijzer: "Het bedrijfsleven draagt graag bij aan opleiden in technische vakken. Dat is belangrijk omdat de vraag naar goed geschoold technisch personeel steeds groter wordt en het aanbod steeds kleiner. Dus toen het 'verlanglijstje' van Schaersvoorde bij ons werd ingediend, zijn we gaan kijken wat we konden doen. Met dit als resultaat. Drie plaatscharen, drie zetbanken en drie plaatwalsen voor de technieklokalen van Schaersvoorde."
Techniekdocent Anton van den Boom laat samen met de leerlingen Coen, Margo, Lotte en Maud zien hoe er wordt gewerkt. "De leerlingen leren de apparaten gebruiken. Precies dezelfde apparaten als ze zouden kunnen tegenkomen in een bedrijf. Dan is het een voordeel dat ze er al mee hebben gewerkt. En ze leren snel!"

Van den Boom doet één keer een handeling op zo'n apparaat samen met een leerling, die het geleerde vervolgens overbrengt op zijn medeleerlingen. "En kijk, veel apparaten hebben een QR-code. Met hun smartphone – ja, die mogen ze hier in de klas gebruiken, als het voor de les is – kunnen ze die code scannen. Ze krijgen dan een instructiefilmpje te zien. Gemakkelijk om later de werkwijze nog even weer naar boven te halen", legt de docent uit.

Zonder problemen gebruiken de leerlingen de nieuwe apparaten, om het plaatwerk voor hun eerste project voor te bereiden. Ondertussen toosten docenten, directie en KBTO-bestuursleden hapje en een drankje op opnieuw een geslaagd 'Kontakt Bedrijfsleven TechniekOnderwijs'.