Wilma Schokkin, tussen het team van de AZSV-voetbalschool en met enkele jonge voetballertjes. Foto: Cor Hinkamp
Wilma Schokkin, tussen het team van de AZSV-voetbalschool en met enkele jonge voetballertjes. Foto: Cor Hinkamp Foto:

Vrijwilliger van de week: Wilma Schokkin

'Het samen-gevoel betekent veel voor mij'

Door Karin Stronks

AALTEN – De vrijwilliger van deze week, Wilma Schokkin, is met een team van vier personen verantwoordelijk voor de AZSV voetbalschool. Zij vervult in deze groep de functie van coördinator, zij is het aanspreekpunt voor ouders, trainers, sponsoren. Ook beheert ze de in bruikleen gegeven voetbaltenues. Daarnaast helpt Wilma in het najaar bij de oogst van druiven bij Wijngoed 'De Hennepe' en ze verricht hand en spandiensten voor, tijdens en na het Oranjefeest in buurtschap Dale.

Ze glimlacht: "Vrijwilligerswerk is leuk, het brengt je onder de mensen. Voor mij is een stuk gezelligheid belangrijk. Bovendien betekent het 'samen gevoel' veel voor mij, samen iets bereiken, samen alles klaarzetten, samen opruimen. Het geeft me veel voldoening!"

Snuutjes
In 2009 begon Wilma Schokkin met haar vrijwilligerswerk voor de AZSV voetbalschool. Ze herinnert zich: "Ik raakte mijn baan kwijt en Han Ebbers zei tegen mij dat ik mooi iets voor AZSV kon gaan doen! En ja je moet toch wel iets te doen hebben! Het vrijwilligerswerk voor de voetbalschool is echt heel leuk, voor die snuutjes van kinderen, zo heerlijk onbevangen zijn ze op deze leeftijd nog. Er is niet veel nodig om deze voetballertjes een plezier te doen!"

Samen met Jan Lensink, René Westerveld en Gerrit Nijman 'runt' Wilma de AZSV voetbalschool. De taken zijn verdeeld, Wilma is coördinator, het aanspreekpunt. Bij haar kunnen nieuwe leden zich aanmelden. "Wat ik erg belangrijk vind is het teamgevoel, om dat ook aan de kinderen door te geven. Samen dingen bereiken, samen helpen klaarzetten, samen lekker voetballen en ook samen alles weer opruimen", geeft zij aan.

Muizen
Ze vertelt: "Laatst kwam er een jongetje naar me toe die zei 'hoi ik ben Joost en ik ga voetballen' en weg was hij! Zulke leuke dingen maken we mee! Ik beheer ook de tenues van de elftallen, die na een seizoen in bruikleen weer bij mij ingeleverd moeten worden. Aan het begin van de competitie deel ik de kleding uit, we hebben eens drie nestjes jonge muizen tussen de shirtjes ontdekt..."

Wilma vervolgt: "De voetbalschoolcompetitie trekt altijd veel publiek, hele families van spelertjes staan langs de lijn! De sfeer is prima, veel ouders of oma's en opa's helpen spontaan mee met allerlei dingen zoals klaarzetten van doeltjes en opruimen. Het samen-gevoel is hier heel goed merkbaar. Een neef van Jan Lensink, Thomas, heeft bij de voetbalschool zijn stage doorlopen. We hadden het dan altijd over 'vier meter Lensink'! Overigens komt Thomas elke zaterdag nog tijdens het seizoen."

Druiven
Zo'n vijf jaar geleden is Wilma gevraagd om te helpen bij het oogsten van druiven bij Wijngoed De Hennepe in Dale. "De druiven worden op verschillende momenten geplukt, meestal help ik een keer of drie met de oogst. We zijn dan met zes tot acht vrijwilligers een halve dag bezig per keer. Het is leuk werk en je bent lekker buiten bezig. Bovendien kom je er zo achter dat er heel wat komt kijken bij het verbouwen van druiven en het maken van Achterhoekse wijn. Best interessant allemaal", legt Wilma uit. Ze vervolgt: "We gaan morgen ook druiven plukken, hopelijk is het een beetje droog weer. De voorspellingen beloven niet veel goeds…"

Oranjefeest
Eind augustus staat Dale in het teken van het jaarlijkse Oranjefeest. Wilma helpt ook hier met allerlei hand- en spandiensten.

Ze zegt: "Samen met een heleboel vrijwilligers bouwen we het terrein op. De tenten worden opgezet, tafels en stoelen gehaald en klaargezet. Tijdens het feest staan we om beurten in de kantine patat te bakken of bij de verkoop van soep en koffie. En natuurlijk moet na het feest alles weer worden opgeruimd. Altijd weer een hele klus die we met z'n allen klaren! En ook hierbij is gezelligheid en saamhorigheid weer volop aanwezig! Het samen-gevoel betekent veel voor mij!"