Scoutingleden op en onder het houten bouwwerk. Foto: Karin Stronks
Scoutingleden op en onder het houten bouwwerk. Foto: Karin Stronks Foto:

Papa Alfa 5 Oskar Alfa November (PA5OA) zoekt contact

Scouting Aalten doet mee met project Jota/Joti

Door Karin Stronks

AALTEN – Van 14 tot 16 oktober wordt het wereldwijde communicatieproject Jota/Joti gehouden. Scoutingclubs van over de hele wereld kunnen hieraan meedoen. Vrijdag 14 oktober om 22.00 uur Nederlandse tijd begint het mondiale project. Scouts van over de hele wereld kunnen dat weekend contact maken met elkaar via de code van amateurzenders met een licentie. In Nederland hebben zich maar liefst tweehonderd scoutinggroepen ingeschreven, wereldwijd doen bijna één miljoen scouts mee met Jota/Joti. De Aaltense scoutinggroep doet dit jaar ook mee met het communicatie-evenement, op zaterdag 15 oktober houden zij een Open Middag van 15.00 tot 17.00 uur. Iedereen kan dan een kijkje komen nemen.

Zendmast
Op het terrein aan de Bokkelderweg is een reusachtige houten zendmast gebouwd waarop de antenne komt te staan. Op het hoogste punt hangt nu nog een vlag, op 14 oktober zal de antenne worden geplaatst. Voor het maken van het indrukwekkende houten bouwwerk is geen enkele spijker of schroef gebruikt. Ronde palen zijn met dikke touwen met ingewikkelde knopen aan elkaar gesnoerd. Robin Houwer, woordvoerder van de Aaltense scoutinggroep, glimlacht: "Ja, we zijn natuurlijk wel scouts hè! Tien jaar geleden hebben we voor het laatst meegedaan met Jota/Joti, toen hebben we ook zo'n zendmast in elkaar gezet. Trouwens, ik denk dat we sneller op deze manier kunnen bouwen dan met schroeven en spijkers… Al onze scoutingleden worden betrokken bij het Jota/Joti weekend."
Test
Robin vervolgt: "We hebben de afgelopen week de zender getest en kwamen meteen al in contact met een Griekse scoutinggroep en met scouts uit Virginia, Verenigde Staten. Onze codenaam is PA5OAN, als we contact zoeken noemen we de naam met het internationale alfabet, dus Papa Alfa 5 Oskar November. We zoeken met behulp van de codes van een amateurzender hier uit Aalten en een uit Gendringen bepaalde kanalen af, horen we gekraak en gepiep dan gaan we fijn afstemmen. Eerst horen we de codenaam van de groep scouts, als we goed contact hebben dan gaan we een gesprek aan en horen wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Zo gaan we het hele weekend te werk. We sturen naar alle scouts waarmee we contact hebben gehad een kaartje per post, wij krijgen een kaart van de andere groep. Die kunnen dus uit Australië, Afrika of Kroatië komen, we weten natuurlijk niet van tevoren met welke groepen we contact krijgen! Dat maakt het leuk en spannend!"

Open Middag
Het Jota/Joti communicatieproject is veelomvattend, er hangt een thema aan, dit jaar is dat 'Show your e-motion'. Jota staat voor Jamboree On The Air, Joti betekent Jamboree On The Internet. In de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober wordt een nachtspel gehouden. In het Jota/Joti weekend kunnen scouts aan de slag met techniek zoals het solderen van elektronica bouwpakketjes. Er is eveneens een spelprogramma waarin scouts op zoek gaan naar verdwenen smileys.
Robin vertelt: "Onze aandacht gaat voornamelijk uit naar Jota, het zenden en in contact komen met scouts van over de hele wereld. Zaterdag 15 oktober houden we een Open Middag, iedereen die belangstelling heeft voor dit unieke project is van harte welkom bij het scoutingterrein aan de Bokkelderweg."

'Installatiedag'
Zaterdag 15 oktober is de 'Installatiedag', scouts die al langere tijd lid zijn worden officieel geïnstalleerd. "De blouse met de stropdas en de insignes worden overhandigd, het is een soort eed voor de vlag. Insignes kunnen op de blouse worden genaaid, sommige moeten worden verdiend, andere zijn herinneringsinsignes. Elke groep heeft zijn eigen kleur. De 'Bevers' dragen een rode blouse, 'Welpen' krijgen een groen uniform, 'Verkenners' of 'Scouts' hebben een beige blouse en de kleur van de 'Explorers' is rood. De 'Pivo's' en 'Stam', dat zijn de volwassenen, hebben geen officieel uniform, zij houden gewoon het laatste uniform", vertelt Robin Houwer.