Jan van Zuidam. Foto: Karin Stronks
Jan van Zuidam. Foto: Karin Stronks Foto:

Vrijwilliger van de week: Jan van Zuidam

AALTEN/BREDEVOORT – De vrijwilliger van deze week, Jan van Zuidam, is via via in het mediawereldje gerold. Bijna twintig jaar geleden werd hij gevraagd om bij de tv-krant in Winterswijk te komen helpen, later verrichtte hij vrijwilligerswerk voor Bredevoorts Nieuws. Inmiddels is Jan de drijvende kracht achter Bredevoorts Nieuws en zorgt er samen met een groepje mensen voor dat één keer per twee weken de lokale krant verschijnt. Met hart en ziel zet Jan zich in om een aantrekkelijke krant in elkaar te zetten. Hij geeft aan: "Kort geleden lag ik tien dagen in het ziekenhuis, toen is Bredevoorts Nieuws niet op tijd verschenen…"

Commerciële man
Bredevoorts Nieuws is bijna dertig jaar geleden ontstaan; aanvankelijk was het een folder van vier pagina's. Twee pagina's bevatten artikelen, twee pagina's waren met advertenties gevuld. Jan van Zuidam begon aanvankelijk op vrijwillige basis bij Bredevoorts Nieuws als commerciële man, hij benaderde bedrijven uit Bredevoort en omstreken met het verzoek om te adverteren in Bredevoorts Nieuws. Ook rouwadvertenties werden door Jan verzorgd. Bredevoorts Nieuws maakte turbulente tijden door en een enkele keer dreigde het lokale krantje helemaal te verdwijnen. Echter, het huis-aan-huisblad werd heel goed gelezen en een aantal mensen, waaronder Jan van Zuidam, zetten zich in om het bestaan van Bredevoorts Nieuws mogelijk te maken.
Jan vertelt: "Nu is Bredevoorts Nieuws een stichting met een bestuur. Ik doe eigenlijk het redactiewerk zoals je dat met een duur woord noemt, het kost me tien tot vijftien uur tijd per krant. Bredevoorts Nieuws wordt nog steeds 'gevreten' en bestaat inmiddels uit vier redactionele pagina's en vier pagina's met advertenties. De digitale versie is geheel in kleur, de papieren krant wordt in zwart/wit gedrukt. Ik heb thuis een computer met een opmaak programma, ik zorg ervoor dat Bredevoorts Nieuws kant en klaar naar de drukker kan!"

Lokaal nieuws
Jan van Zuidam krijgt via e-mail een heleboel persberichten aangeleverd uit de hele regio. Hij vertelt: "We richten ons puur op lokaal nieuws, uit Bredevoort dus. We zijn daarom ook geen concurrent van bijvoorbeeld Aaltens Nieuws. Bredevoorts Nieuws heeft een oplage van 1700 exemplaren en wordt om de week bezorgd in 't Klooster, op De Haart, in Barlo, een deel van Miste en in Bredevoort. Persberichten uit deze regio proberen we te plaatsen. Als er ruimte over is dan kijken we verder. Natuurlijk publiceren we belangrijk gemeentenieuws ook en Joop Wikkerink houdt ons op de hoogte van het politieke nieuws."

Advertenties
Jan verzorgt eveneens de commerciële pagina's. Hij plaatst kant-en-klaar aangeleverde advertenties maar helpt bedrijven desgewenst om een advertentie op te stellen. Hij geeft aan: "Er zijn bedrijven die in elke Bredevoorts Nieuws adverteren, ook minder vaak, zoals elke drie maanden, komt voor. Hierbij vinden we ook het lokale karakter belangrijk. Als een meubelzaak uit Ulft een advertentie in Bredevoorts Nieuws wil plaatsen zeggen we in principe nee. We willen onze lokale bedrijven voorrang geven!" Jan vervolgt: "Ik probeer alle adverteerders minimaal één keer per jaar te bezoeken. Dit vind ik belangrijk, misschien is er iets veranderd in een bedrijf, een nieuw logo of de advertentie is op een andere manier verouderd."

'Kwetsbaar'
"Wat er zo leuk aan is? Nou, ik vind het geweldig dat Bredevoorts Nieuws zo goed wordt gelezen! Ik doe mijn best om de krant zo aantrekkelijk mogelijk te maken en als onze lezers dat waarderen en dat ook zeggen is dat natuurlijk prachtig! Daar doe ik het voor! Bovendien, ik moet gewoon iets te doen hebben. Bredevoorts Nieuws kost me veel tijd maar ik ben heel blij met dit baantje! Eigenlijk zijn we best 'kwetsbaar'; toen ik kort geleden tien dagen in het ziekenhuis lag is Bredevoorts Nieuws niet op tijd verschenen", aldus Jan van Zuidam.