Harm Hoftiezer hoopt dat zich nieuwe mensen melden. Foto: Lydia ter Welle
Harm Hoftiezer hoopt dat zich nieuwe mensen melden. Foto: Lydia ter Welle Foto:

'Kun jij de brandweer aan?'

Aaltense brandweer zoekt collega's

Door Lydia ter Welle

AALTEN - Het brandweerkorps van Aalten is op zoek naar collega's. Vanwege het feit dat de komende tijd enkele collega's vanwege hun leeftijd het korps verlaten, is de Aaltense brandweer op zoek naar vier of vijf nieuwe collega's – mannen of vrouwen - die zich willen inzetten voor de brandweerzorg in Aalten. Op maandagavond 22 augustus is er een informatieavond in de brandweerkazerne.

Harm Hoftiezer is postcommandant van de Aaltense brandweer. Hij vertelt: "We zoeken mensen in de leeftijd tussen achttien en veertig jaar, die wonen en – liefst ook – werken in Aalten. Mensen met affiniteit met hulpverlening. Iedereen die goed gezond is, een goede conditie heeft en die bereid is om tijd en energie in de opleiding te steken, is welkom." De basisopleiding van een brandweerman- of vrouw duurt ongeveer anderhalf jaar. Daarna zijn er mogelijkheden om via specialiserende modules de kennis verder uit te breiden.

Vrijwillig, niet vrijblijvend
Toetreden tot de brandweer doet iemand op vrijwillige basis, maar vrijblijvend is het zeker niet, benadrukt Hoftiezer. "Van een brandweerman of –vrouw wordt verwacht dat hij of zij bereid is tijd en energie in de opleiding en de wekelijkse oefenavonden te steken. En dat hij of zij rekening houdt met de oproepdiensten." Voor de tijd die een brandweerman/vrouw besteedt aan oefenen en uitruk, krijgt hij/zij een vergoeding, maar het is niet echt te zien als parttime baan. "We rukken ongeveer honderd keer op jaarbasis uit. Wel heel belangrijk: wie toetreedt tot ons korps, maakt deel uit van een fijne groep mensen, die elkaar steunt in goede maar ook in moeilijke tijden", aldus Hoftiezer.

Vrijwilligers met affiniteit voor hulpverlening

Diensten
Het Aaltense korps, dat de beschikking heeft over vier voertuigen, variërend van een hulpverlenings voertuig tot een tankautospuit en een slangenwagen met motorspuitaanhanger, telt momenteel 29 vrijwilligers. De brandweermensen zijn verdeeld in drie teams. Eén team heeft telkens een week lang 24 uur per dag oproepdienst. Gedurende de werkdagen overdag heeft een tweede team oproepdienst. Het derde team is vrij en wordt dus alleen bij grotere calamiteiten op geroepen. "Zo rouleren de diensten. Dat we overdag een tweede team oproepen, heeft te maken met het feit dat vanwege werk niet iedereen altijd beschikbaar is. Om te zorgen dat er toch een volwaardig team snel op pad kan, worden overdag twee teams gealarmeerd", legt Hoftiezer uit.
"Daarom roepen we ook mensen die bijvoorbeeld in ploegendiensten elders werken op om zich te melden. Dan ben je natuurlijk niet altijd beschikbaar, maar het kan juist een mooie aanvulling zijn voor ons korps. Denk niet bij voorbaat dat je te weinig beschikbaar bent, maar kom eens overleggen!"

Goed verzkerd
Hoftiezer memoreert nog: "Werkgevers die, ook in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen, meewerken aan inzet van hun medewerker(s) bij de brandweer, hoeven zich geen zorgen te maken over risico's die zij lopen. De brandweermensen zijn goed verzekerd; de werkgever krijgt een vergoeding als iemand voor korte of langere tijd de ziekenboeg in zou gaan als gevolg van zijn werk voor de brandweer. En bovendien: het bedrijf krijgt er zonder kosten een goed opgeleide bhv'er voor terug."

Van vee redden tot reanimeren
Een korps van een gemeente met een buitengebied waar veel agrarische bedrijven zijn, krijgt ook nog regelmatig te maken met dieren in nood, bijvoorbeeld koeien of varkens in de gierkelder. "Voorheen hadden we altijd wel een aantal 'boerenjongens' bij de brandweer, met kennis van vee. Dat zouden we ook graag op peil houden. Maar bovenal zoeken we vrijwilligers met hart voor hulpverlening." Het korps heeft ook een FRB-team (First Responder Brandweer-team), dat is een team dat dat uitrukt bij reanimaties.

Informatieavond
Wie meer wil weten over de mogelijkheden, de opleiding en de vereisten is welkom op de informatieavond op maandag 22 augustus van 19.30 tot 22.00 uur in de Aaltense brandweerkazerne aan de Tramstraat. "Het is geen open dag; die avond is alleen bedoeld voor mensen die informatie willen over het werken bij de brandweer", benadrukt Hoftiezer. Voor het grote publiek wordt van tijd tot tijd een open dag georganiseerd.