De nieuwe CDA-wethouder Gerard Nijland. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De nieuwe CDA-wethouder Gerard Nijland. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Gerard Nijland wil snel aan het werk

Vervolg van de voorpagina

Daar maakte hij al kennis met Aaltense agrariërs. Een van de redenen dat Nijland is uitgekozen is dat zijn wethoudersportefeuille in zijn eerste periode in Zevenaar 'bijna identiek' was met die van Luiten. Alleen sport is voor hem nieuw. Zo was hij in Zevenaar betrokken bij de invoering van een andere manier van afvalinzameling. Daarmee is Aalten inmiddels bezig. "Ik weet hoe gevoelig dat ligt bij de burger."

Leefbaarheid met de paplepel ingegoten
"Toen Aalten in beeld kwam heb ik de gemeente beter bekeken', vertelde Nijland. Daarbij zag hij 'mooie overeenkomsten'. Net als in Zevenaar zijn er twee grote kernen met daar omheen buurtschappen, waarbij hij Bredevoort een 'iets grotere buurtschap' noemde. "Ik weet hoe belangrijk de leefbaarheid voor de kleine kernen is. Dat is me met de paplepel ingegoten." Aalten kent hij ook van de gondelvaart (tegenwoordig Bredevoort schittert) en van het voetballen tegen AD. "En ik heb ooit een ram in De Heurne gekocht", want Nijland heeft enkele schapen. Nijland blijft in Angerlo wonen. Daarmee wordt hij de derde wethouder in het huidige college, die van buiten de gemeente komt.

Positieve eerste kennismaking
Nijland zal 20 maanden wethouder zijn in Aalten. Over een eventuele voortzetting van het wethouderschap is niet met hem gesproken. Hij zal zich tot de volgende raadsverkiezingen vol inzetten voor Aalten. "In 2005 heb ik ook mijn baan opgezegd. Ik heb er vertrouwen in dat ik hierna ook weer een baan vindt." Nijland wil graag direct in september beginnen en dan snel bekend raken met alles wat in Aalten speelt. Omdat hij zich bezig gaat houden met sport, groen en openbare werken verwacht hij snel in contact te komen met de bevolking.

Met de meeste andere raadsfracties en de burgemeester en de overige wethouders heeft hij al kennis gemaakt. "Dat heb ik als positief ervaren." Over één onderdeel van zijn nieuwe portefeuille is nog onduidelijkheid. Het kan zijn dat burgemeester Berghoef weer verantwoordelijk wordt voor de handhaving. "Dat moeten we nog bespreken. Daar heb ik geen moeite mee."


Medewerkers Bibliotheek lezen weer voor op Zwarte Cross

AALTEN - Ook dit jaar is Tante Rikies voorleesteam actief in het Blagenparadijs van de Zwarte Cross. Al vijf jaar lang worden er door de medewerkers van de Achterhoekse bibliotheken aan honderden kinderen prachtige boeken voorgelezen. Een heerlijk rustpunt tijdens de Zwarte Cross. Ook dit jaar hebben biebpasbezitters een voordeeltje, dus het is handig om de bibliotheekpas mee te nemen naar de Cross.

Dit jaar kan iedereen met de Biebpas 25% korting krijgen op het Onmundig Mooie Verhalenboek van Tante Rikie. Daarnaast kan iedereen op vertoon van de biebpas, in het Blagenparadijs een 'Zwarte-Cross-verTASsing' ophalen. In het 'Blagenparadijs', het Zwarte Cross festivalterrein speciaal voor kinderen, staat de voorleestent van de Bibliotheek. Kinderen van alle leeftijden kunnen hier de mooiste (prenten)boeken doorbladeren of voorgelezen worden door Tante Rikies voorleesteam. Het Blagenparadijs is alleen toegankelijk voor volwassenen als ze begeleid worden door een kind. Elk kind dat zijn of haar bibliotheekpas bij de voorleestent laat zien krijgt dit jaar een Zwarte-Cross-verTASsing, zo lang de voorraad strekt. Dit jaar kent de voorleestent een bijzondere gast. 'Gonnie' zal het Blagenparadijs op zaterdag 23 en zondag 24 juli bezoeken. Om 13.30 uur en 16.00 uur kan iedereen zijn kind fotograferen met Gonnie. Natuurlijk zal er dan ook voorgelezen worden uit de boeken van Olivier Dunrea over Gonnie en haar vriendjes.