WSV De Wandelvriend. Foto: Karin Stronks
WSV De Wandelvriend. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

'Het loopt goed!'

Zestigste keer avondvierdaagse in Aalten

Door Karin Stronks

AALTEN - Dit jaar wordt voor de zestigste keer de avondvierdaagse gehouden in Aalten. De organisatie is in handen van wandelvereniging De Wandelvriend. Vier avonden gaan de deelnemers op pad, van dinsdag 7 tot en met vrijdag 10 juni, de inhaalavond is op maandag 6 juni. Bij deze 'diamanten' editie krijgen alle avondvierdaagse wandelaars een aandenken van De Wandelvriend. "Vroeger liep iedereen netjes in de rij, na het fluitsignaal mochten groepen van start. De sfeer is veel losser nu en we merken dat er steeds meer rolstoelers meedoen. Hoe we onze toekomst zien? Het loopt goed!" Aan het woord is Hermien Wevers, bestuurslid van De Wandelvriend.

Inschrijven
Er zijn twee inschrijfavonden gepland voor de avondvierdaagse van 2016 in de kantine van sporthal Stationsplein aan de Landbouwstraat 1. De laatste is op dinsdag 31 mei, van 19.00 tot 20.00 uur, dan kunnen groepen en individuele wandelaars zich aanmelden voor de zestigste avondvierdaagse. Er kan gekozen worden voor 4 x 5, 10 of 15 kilometer. Vooraf inschrijven is voor groepen overigens verplicht, er zijn achttien verenigingen aangeschreven door De Wandelvriend. Individuele lopers kunnen zich op de eerste avond van de avondvierdaagse op de markt nog aanmelden. Dit jaar krijgen alle deelnemers een leuke attentie van de organisatie, wat dat is blijft nog een verrassing.

Hermien merkt op: "We merken dat er een stijgende lijn in het aantal deelnemers zit. Het aantal jeugdige lopers neemt toe omdat veel ouders actief de begeleiding oppakken, leerkrachten zijn met het begeleiden van scholieren gestopt. Vorig jaar, in 2015 dus, hebben ruim 200 wandelaars meer meegedaan dan het jaar ervoor. Ook opvallend is de toename van het aantal rolstoelers. In ons jubileumjaar houden we rekening met nog meer lopers, AZSV is na een aantal jaren ook weer van de partij. Daar zijn we natuurlijk superblij mee!"

Stukje geschiedenis
De eerste jaren liepen voornamelijk medewerkers van fabrieken en bedrijven mee, ook de brandweer deed elk jaar mee met een groep. De lopers gingen van start bij het Feestgebouw, groepen stelden zich netjes op in rijen van drie en mochten na een fluitsignaal vertrekken. In het begin liepen zo'n vierhonderd wandelaars mee, het aantal deelnemers steeg gestaag naar een stabiel aantal van ongeveer 12oo à 140o. "Gaandeweg kwamen er steeds meer jonge wandelaars bij, door deelname van scholen en sportclubs. Groepen gingen gekleed in herkenbaar tenue. De avondvierdaagse is in 2001 uitgesteld en gelopen in oktober vanwege Mond en Klauwzeer. Vanaf het begin werden de routes uitgezet richting Bredevoort, Lintelo, De Haart en Dale. Op vrijdagavond werd de intocht gehouden, de deelnemers wandelden door het Aaltense centrum, begeleid door een muziekvereniging, en kregen bloemen of snoep van familie en vrienden", aldus Hermien Wevers.

Heden en toekomst
De Wandelvriend heeft zich in het jubileumjaar van de avondvierdaagse een nieuwe kledinglijn aangemeten. De kleuren zijn hetzelfde gebleven, herkenbaar rood, wit en zwart. Het logo van De Wandelvriend prijkt op de nieuwe vesten en polo's. De wandelclub heeft 72 leden, vrij stabiel door de jaren heen. Wekelijks lopen leden op de donderdagavond, er worden een aantal keren per jaar wandeltochten georganiseerd. De avondvierdaagse is een grote happening. "Het is elk jaar weer een heel georganiseer, de routes controleren en eventueel aanpassen, verenigingen aanschrijven, vrijwilligers benaderen, Rode Kruis aanschrijven, gemeente Aalten informeren. We hebben natuurlijk een draaiboek zodat we niet snel iets vergeten. Ik neem meestal vakantie op tijdens de avondvierdaagseweek omdat het gewoon heel druk is. Maar het is zo leuk om te doen, de avondvierdaagse is een beetje mijn 'kindje'," vertelt Hermien enthousiast.
Ze voegt toe: "De intocht van de zestigste editie krijgt een feestelijk tintje, een dweilorkest zorgt voor extra sfeer. Dit jaar zorgt de Aaltense Orkestvereniging voor de muzikale omlijsting. De wandelaars verzamelen zich na de laatste tocht op vrijdagavond bij Schaersvoorde Stationsplein om vandaar hun rondje door het Aaltense centrum te lopen.

Gezond initiatief
Hermien Wevers vertelt: "Dit jubileumjaar heeft de avondvierdaagse Aalten zich aangesloten bij een initiatief van Albert Heijn, JOGG (Jeugd Op Gezond Gewicht), Chiquita en de campagne 'Kraanwater graag' van Vitens. Alle wandelaars krijgen op de eerste wandelavond, de dinsdag, een bidon die gevuld kan worden met kraanwater. Vrijdag krijgen alle deelnemers een banaan mee voor onderweg. We vragen alle wandelaars, ook de groepen, om dinsdag en vrijdag voor de start op de markt de bidon en banaan op te halen! Aan een gezond initiatief werken we natuurlijk mee!"


www.dewandelvriendaalten.nl
www.facebook.com/DeWandelvriendAalten

Netjes in de rijd... Zo liep men in 1967. Foto: PR
Steeds meer rolstoelers doen mee. Foto: PR