Foto: Collectie Leo van der Linde
Foto: Collectie Leo van der Linde Foto: Lydia ter Welle

Oplossing zoekplaatje: oude postkantoor

AALTEN - Zo'n honderd jaar geleden was een fotograaf in het straatbeeld van Aalten een echte 'bezienswaardigheid'. De schooljeugd liep er graag voor uit om op de foto te komen.

In die periode werden door de firma Tulp ansichtkaarten gemaakt in allerlei dorpen en steden in ons land. Ook Aalten werd aangedaan. De fotograaf van deze firma probeerde altijd zoveel mogelijk mensen in beeld te brengen. We kregen veel reacties op dit zoekplaatje. Op deze oude ansichtkaart zien we het Postkantoor aan de Kerkstraat omgeving Markt. Op de achtergrond zien we de Openbare Lagere School. De kinderen van deze school zijn blijkbaar even uitgelopen om op de foto te mogen. Een fotograaf was honderd jaar geleden een bijzondere verschijning in het dorpsbeeld. De Openbare Lagere School stond vroeger aan de Herenstraat.

Het postkantoor was de plek waar men terecht kon voor allerlei zaken wat te maken had met: Post, Telegraaf, Telefoon (PTT). In het jaar van deze opname waren er niet veel telefoonaansluitingen in ons dorp. Op het Postkantoor Aalten aan de Kerkstraat kon men terecht in een 'openbare spreekcel' voor degenen die niet over een eigen telefoon beschikten. In 1915 waren er 27 telefoonaansluitingen in Aalten. Bredevoort telde vier nummers. Het waren voornamelijk fabrikanten, middenstanders en huisartsen welke beschikten over een telefoontoestel. Fabrikant Ten Dam & Manschot was de eerste welke over telefoon beschikte en had dus telefoonnummer 1. Het postkantoor in Aalten heeft later op verschillende locaties gezeten, onder andere aan de Haartsestraat en de Peperstraat. Nu kent Aalten geen postkantoor meer. Postzaken kan men doen bij Primera.

De relatie met post is via de naam altijd verbonden gebleven aan dit pand. Nadat het postkantoor verhuisd was vestigde er zich Magazijn De Post. Hier kon men terecht voor allerlei naaibenodigdheden zoals naaigarens, ook voor lingerie kon men hier terecht. Nu is er 'Postiljon Mode' gevestigd. Het pand is een monumentaal pand met een rijke geschiedenis.


Brandweer blust brand in schuurtje in Aalten

AALTEN - Op donderdag 12 mei heeft de brandweer even na half één een melding gekregen voor een bermbrand aan de Bolwerkweg in Aalten.

Bij aankomst bleek een schuurtje in brand testaan. Vanwege de ligging in een natuurgebied werd al snel opgeschaald tot middelbrand. Dankzij de inzet werd voorkomen dat de brand oversloeg naar het natuurgebied. Op dit moment is de brandweer druk bezig met nablussen. Het is nog onduidelijk hoe de brand is ontstaan. Nog onbekend is of er gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen.