Foto: Samuel Golub en Sallo van Gelder bij het monument. Foto Karin Stronks
Foto: Samuel Golub en Sallo van Gelder bij het monument. Foto Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Dodenherdenking: stilte en mooie woorden

AALTEN – Bij het monument aan de Wehmerstraat in Aalten werd op 4 mei de dodenherdenking gehouden. Een groot aantal belangstellenden kwam bij elkaar om de slachtoffers van oorlogshandelingen en vredesmissies waar dan ook ter wereld te herdenken. Iets voor achten stond een gemêleerd gezelschap zwijgend te wachten tot het taptoesignaal het begin van de twee minuten stilte aankondigde.

Door Karin Stronks

Er tjirpten vogels en in de verte was af en toe een auto of bromfiets te horen. Alle aanwezigen, jong en oud, waren stil en in eigen persoonlijke gedachten verzonken. De vlag hing halfstok en mensen zwegen met strakke gezichten in de gloed van de ondergaande zon. Na het moment van stilte werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen onder muzikale begeleiding van de christelijke muziekvereniging Crescendo uit IJzerlo.
Kyra Meulenbeek, leerling van Schaersvoorde, las een gedicht voor, getiteld 'Het Pad', geschreven door Daniël Logmans. Er werden kransen gelegd, de eerste door burgemeester Bert Berghoef en mevrouw Damen. Sallo van Gelder en Samuel Golub legden een bloemstuk namens de Joodse gemeente. Marc Ulderink en Pien Wohlan plaatsten een krans namens Schaersvoorde. Het bloemstuk van de Aaltense Musea werd gelegd door Diny Griffioen en José Mateman. Namens het Beraad van Kerken werd een bloemstuk gelegd door de heren Droste en Stegemann. Enkele belangstellenden legden bloemen bij het monument en stonden even stil uit respect voor de vele oorlogsslachtoffers.
Burgemeester Berghoef hield een toespraak waarin 'angst', 'vrijheid' en 'herdenken' enkele kernwoorden waren. De declamatie werd verzorgd door Ankh Gussinklo en Sarah Ebbers. Crescendo bracht toepasselijke muziekstukken ten gehore. Na afloop van de herdenking kregen alle aanwezigen uit handen van Scoutingleden de 'vlam van de vrijheid' mee naar huis onder het motto 'Vrijheid Geef Je Door'. Na de herdenking kon eenieder die dat wenste een bezoek brengen aan de Aaltense Synagoge.