Huub Konings en Martine Timmerman arriveren met de kajak bij de Aaltense Musea. Foto: Karin Stronks
Huub Konings en Martine Timmerman arriveren met de kajak bij de Aaltense Musea. Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Winterswijkse kajak via
Amsterdam naar Aaltense Musea

AALTEN – De Aaltense Musea hebben opnieuw een topstuk in de collectie mogen opnemen, het frame van een kajak. Pieter Timmerman bouwde in 1943 een kajak en wilde daarmee naar Engeland varen. Hij was destijds 17 jaar en woonde in Winterswijk. Verder dan het maken van een frame kwam de jongen echter niet, hij kon niet aan het benodigde waterdichte materiaal komen.

Door Karin Stronks

Na de oorlog woonde Pieter in Amsterdam, de kajak heeft daar jarenlang in een botenloods gestaan. Na overleg met de naaste familie van Pieter Timmermans werd besloten om de kajak terug te brengen naar de Achterhoek. Het bijna vijf meter lange frame wordt samen met een door Pieter Timmerman geschreven manuscript opgenomen in de oorlogscollectie van de Aaltense Musea.

Kajak
Op dinsdag 3 mei kwam een busje voorrijden bij de Aaltense Musea. Martine Timmerman, dochter van Pieter, en Huub Konings, bewoner van het huis aan de Delistraat in Winterswijk waar de kajak is gemaakt, stapten uit en werden ontvangen door Wilma Winkelhorst, voorzitter van de Vrienden van de Aaltense Musea. Voorzichtig haalden Martine en Huub het bijna vijf meter lange smalle frame van de kajak uit de wagen. Het geraamte is gemaakt van conservenblikken en gebogen essenhout en kan gemakkelijk worden gedemonteerd. De maker, Pieter Timmerman, zou immers met het bootje naar de kust moeten fietsen…

Derde bijzondere schenking in korte tijd

Pieter Timmerman woonde na de oorlog in Amsterdam, de kajak verhuisde met hem mee. Het frame stond decennialang in een botenloods. Timmerman heeft zijn oorlogservaringen opgeschreven in een manuscript, getiteld: 'Varen, varen, over de baren, varen, varen, over de zee'. Het werk telt zestig pagina's. Huub Konings, bewoner van het huis aan de Delistraat in Winterswijk, waar de kajak werd gebouwd, kreeg het manuscript een jaar geleden in handen.
Sociëteit
Konings, bestuurslid van gezelligheidsvereniging Sociëteit Winterswijk heeft zich namens de Sociëteit sterk gemaakt voor het terugbrengen van het frame van de kajak naar de Achterhoek. Omdat in Winterswijk geen permanente plek bleek te zijn waar het verhaal en de kajak tot zijn recht kan komen nam Konings contact op met de Aaltense Musea Markt 12. Aaltense Musea heeft aangeven dat zij de topstukken graag permanent wil tentoonstellen, conform de wens van de naaste familie van Pieter Timmerman. De kajak wordt op voorspraak van de familie Timmerman door botenloods De Levant uit Amsterdam aan het museum geschonken.

Tastbaar
Huub Konings en Martine Timmerman hebben samen de kajak en het manuscript bij de Aaltense Musea afgeleverd. Op dinsdag 3 mei werd het frame opgehangen in de Freriksschure, waar het tijdelijk zal blijven. De kajak krijgt een permanente plaats in het leslokaal van Markt 12 waar ook het verhaal van Pieter Timmerman zal worden verteld aan de hand van een leskoffer. Gerda Brethouwer, directeur van de Aaltense Musea geeft aan:"Het manuscript en de kajak bieden een tastbaar en duidelijk beeld van een gewone jongen en hoe hij de oorlogsperiode heeft beleefd."

Schenkingen
Antoinette Baanders, coördinator collectiebeheer en –behoud, is erg enthousiast over de schenking. Ze legt uit: "De kajak is het derde bijzondere object dat is geschonken. Eerst het vliegtuigje van Joop Levy via de familie Geurink, vervolgens kreeg het museum van de weduwe van Roy Kay zijn medailles geschonken. De Lancaster waarin Roy Kay mee vloog –hij was boordwerktuigkundige- werd in de nacht van 16-17 juni 1944 in de buurt van Bocholt geraakt door een Duits jachtvliegtuig, vloog in brand en crashte. Roy Kay was de enige overlevende. Met behulp van verzetsmensen slaagde hij erin terug te keren naar Engeland. Van de parachute waarmee Roy naar beneden kwam, is later de trouwjurk gemaakt van Jo Bulsink-Wikkerink – de dochter van 'Ome Jan'."