Foto: PR Werkgroep Hulp aan vluchtelingen
Foto: PR Werkgroep Hulp aan vluchtelingen Foto: Foto: PR

Sportdag met vluchtelingen van het AZC in Barlo

AALTEN - Het AZC in Barlo zit inmiddels zo goed als vol. De bewoners wisselen elkaar af, maar feit blijft dat de grootste groep mensen amper dagbesteding heeft. Dat geldt ook voor de groep jongeren die daar zit. Vanuit hen klonken er geluiden dat ze graag wilden sporten. Vanuit verschillende kerken waren en jongeren die wel iets voor hen wilden betekenen. De uitkomst: een gezamenlijke sportdag.

Door Rebekka Lensink

Zaterdag 23 april was het zo ver: een sportdag, georganiseerd door zeven jongeren, voor zowel Nederlandse als buitenlandse jongeren. Met bijna 60 man staan ze in sportkleding klaar in het weiland dat, speciaal voor deze dag, is omgetoverd tot een terrein vol voetbal, trefbal, estafette, touwtrek en kussengevecht mogelijkheden. Er staat zelfs een grote opblaasbare stormbaan. Timo van de Sterre zit in de organisatie: "De jongeren zijn allemaal met de auto opgehaald van het AZC. Nu ze hier samen zijn hoop ik dat iedereen een leuke dag heeft en kan ontspannen. Ook omdat vluchtelingen niet heel veel te doen hebben, dan zijn deze dingen extra leuk."

Deelnemers
De 13-jarige Carolien is één van de deelnemers: "Ik doe mee omdat het me leuk leek, voor de gezelligheid. Ik weet nog niet echt wat we gaan doen, maar we worden ingedeeld in teams. Ik vind het wel bijzonder om te sporten met deze jongeren want je kent niemand. En zo hebben zij ook een keer iets te doen." De 22-jarige Jurriën is ingevlogen als scheidsrechter bij het kussengevecht: "Ik doe mee omdat ik het goed vindt dat er activiteiten worden gepland voor vluchtelingen. Ik heb er zin in en ben benieuwd hoe het gaat lopen. De jongeren zijn heel open, dus ik denk dat het wel goed komt."

Geslaagde dag
Op wat verzwikte enkels, geschaafde knieën en een regenbui na beleven de jongeren samen een geslaagde dag. Ook de organiserende jongeren zijn tevreden. Peter en Rianne: "Het was een zeer geslaagde dag. Er was contact tussen de jongeren omdat de teams gemengd waren. Een groot deel van de jongeren kan Engels spreken, dus daardoor begrepen ze elkaar. Het was erg leuk om te zien dat ze contact maakten waardoor er gesprekken ontstonden." Ook vanuit de vluchtelingen-jongeren horen ze enthousiaste geluiden: "Een groepje jongens moest van hun ouders, maar ze vonden het veel leuker dan ze hadden verwacht. Sommige jongeren wilden zelfs nog blijven toen het eigenlijk af was gelopen."

Hulp voor vluchtelingen
De werkgroep Hulp voor Vluchtelingen Aalten heeft in de aansturing bijgedragen aan de sportdag. Ze vinden het heel waardevol dat dit soort activiteiten voor jongeren wordt georganiseerd. Wie ook een bijdrage wil leveren aan activiteiten voor bewoners van het AZC, vindt informatie op de website van de werkgroep.


www.hulpvoorvluchtelingenaalten.nl


Staalkat-reünie

AALTEN - In september 2016 is het 60 jaar geleden, dat de firma Staalkat het levenslicht zag. Een aantal (ex-)Staalkatters heeft het initiatief genomen om samen met de directie van Staalkat (Sanovo Technology Netherlands) een reünie te organiseren voor al het personeel en hun eventuele partner. Welkom is iedereen die ooit bij Staalkat / Sanovo Technology heeft gewerkt in tijdelijk of vast dienstverband. De reünie wordt gehouden op het Sanovo Technology terrein, Ambachtsstraat 4, 7122 MP Aalten op zaterdag 24 september van 13.30 tot 17.00 uur. De reüniecommissie bestaat uit Peter van Asselt, Herman Duenk, Gerrit Krieger, Henk Nijeboer, Ad Olmer en Arie Scholten. Zij zouden het op prijs stellen, als bezoekers van de reünie een donatie doen aan de stichting Kanjers voor Kanjers. Aanmelden voor de reünie is verplicht en kan via de site www.staalkat-reunie.nl of middels een mail naar staalkat-reunie@sanovogroup.com of een brief naar Postbus 70, 7120 AB Aalten of een telefoontje naar 0543-473868.

Foto: PR