Foto: Karin Stronks
Foto: Karin Stronks Foto: Karin Stronks

Grote plannen met De Loods

Opknapbeurt staat op stapel

Door Karin Stronks

BARLO – Meerdere partijen hebben bij Figulus Welzijn aangeklopt met de vraag wat er nu met De Loods moet gebeuren. Stichting De Loods, Shuffle, Jetzt geht's Loods, Zorgcoöperatie Barlo en buurtbewoners gingen met Figulus Welzijn, eigenaar van De Loods, om de tafel om plannen te maken en wederzijdse voorstellen uit te wisselen. Op maandag 25 april was Jolanda Kemna te gast bij De Loods, zij is coördinator van het nieuwe initiatief Leader Achterhoek. Jolanda helpt projecten, die aan bepaalde speerpunten voldoen, met het indienen van een aanvraag voor subsidie. Leader Achterhoek heeft zes miljoen euro te besteden tussen nu en 2022. Het geld komt van een Europees subsidieprogramma voor sociaaleconomische plattelandsontwikkeling.

Opknapbeurt
"We laten nog wel een beetje over voor andere projecten hoor", grapt Hermen Ligterink, een 'oudere jongere' uit de buurt. Hij vervolgt: "Nee zonder gekheid, we hebben geld nodig om De Loods op te knappen. Er is door stichting De Loods en de jongens van Shuffle enig onderhoud gepleegd binnen het gebouw, de buitenkant laat echter veel te wensen over. Eigenlijk moet alles een grondige opknapbeurt ondergaan. Daarom hebben we bij Leader Achterhoek aangeklopt! Bovendien gaan we met een promofilm een presentatie doen bij het Rabobank Coöperatiefonds, hierbij dus meteen de oproep: Stem op project De Loods!"

Michiel Stronks, jongerenwerker van Figulus Welzijn, is erg positief over het enthousiasme in de groep. Hij geeft aan: "Het is prachtig om te zien hoe door een groot aantal betrokkenen de schouders eronder wordt gezet! We hebben van verschillende partijen vragen en voorstellen gezien over De Loods, er zijn zelfs al tekeningen gemaakt, ook wij zien in dat we iets moeten ondernemen. We moeten deze krachten bundelen! Bij een grondige verbouwing hebben we het bedrijfsleven nodig maar er zal ook een beroep worden gedaan op vrijwilligers. Hierbij kunnen jongeren zeker iets betekenen!"

Fly Inn
In de jaren '60 van de vorige eeuw begon disco Fly Inn in het gebouw, wekelijks kwamen jongeren bijeen voor een avondje uit, al dan niet met een band erbij. De naam veranderde later in 'De Loods', jarenlang was het elke week druk. Toch kwam na verloop van tijd de klad er in. Volgens Patrick Frenken van Zorgcoöperatie Barlo is nu de tijd rijp voor een nieuwe boost, er worden steeds vaker activiteiten gehouden. "Jetzt geht's Loods is zeker aanjager geweest voor reuring bij De Loods. Maar ook Shuffle maakt al ruim tien jaar gebruik van het gebouw en organiseert in de zomer maandelijks een muziekavond voor alternatieve bands en publiek. Ideeën voor meer activiteiten liggen op de plank. Daarom moeten we iets doen met het gebouw, de wc's zijn nog hetzelfde als in het begin...", mijmert Frenken.

Commissies
De betrokkenen rondom De Loods zitten niet stil. Er zijn commissies gevormd met elk hun eigen taak. Gerdienke van Eerden van Jetzt geht's Loods legt uit: "Er zijn commissies voor promotie, fondsenwerving, voor de bouw en de tienerdisco in het leven geroepen. Wellicht gaan we 'Vrienden van De Loods' oprichten waar donateurs lid van kunnen worden en er wordt een klussendag georganiseerd waarbij een hapje en drankje natuurlijk niet ontbreken!"
Chiel ter Horst van stichting De Loods voegt toe: "In elk geval worden er vaker activiteiten gehouden in De Loods. Elke eerste zaterdag van de maand is er een Jetzt Geht's Loods-avond, elke tweede vrijdag van de maand tienerdisco voor jongeren van 12 tot 16 jaar. In oktober staat de Revival Avond op het programma voor oudere jongeren! En natuurlijk gaat Shuffle gewoon door. Er liggen nog meer ideeën op de plank, we adviseren mensen om de Facebookpagina in de gaten te houden over het laatste nieuws!"


www.facebook.com/deloodsbarlo