Regina Dellemijn in haar winkel, De Toonderij. Foto: Kristel te Bokkel
Regina Dellemijn in haar winkel, De Toonderij. Foto: Kristel te Bokkel Foto: Kristel te Bokkel

De Toonderij opent deuren op zaterdag 7 mei

AALTEN – Zaterdag 7 mei aanstaande opent De Toonderij haar deuren. Vanaf dat moment is iedereen welkom aan de Hogestraat 35 voor de mooiste vintage artikelen.

Door Kristel te Bokkel

Bij binnenkomst in De Toonderij, waant de bezoeker zich direct in een prachtige vintagewereld met een verzameling van zorgvuldig uitgekozen items. Regina Dellemijn, eigenaresse, vertelt: "We struinden altijd beurzen, veilingen en rommelzolders af op zoek naar mooie oude spullen. Die passie zat er al in. Het is niet alleen leuk om mooie oude spullen te vinden, maar juist ook om de mensen te ontmoeten en de verhalen achter de spullen te leren kennen. Oud, versleten en geleefd. De items hebben een geschiedenis." De items worden dan ook alleen opgeknapt wanneer dat echt nodig is. "Want het item heeft een eigen verhaal en het is mooi zoals het is."

Juli vorig jaar kwam Dellemijn in Aalten wonen. "Ik heb altijd in de zorg gewerkt en vond het tijd voor iets anders. Toen we hier, in Aalten, bij mijn schoonouders op bezoek waren, zagen we de leegstaande winkel en viel alles op zijn plek. Binnen 36 uur hebben we ons huis in Zwolle verkocht en dit huis met de winkel gekocht."

Na een grondige verbouwing van woning en winkel is het 7 mei eindelijk tijd om de deuren te openen. Met een bescheiden opening gaat de verkoop van start en worden de vintage artikelen te koop aangeboden. In De Toonderij is een verzameling van allerlei spullen te vinden, die zich nog steeds uitbreidt. Dellemijn: "In het assortiment vindt u nu bijvoorbeeld vrolijk gekleurde kinderstoeltjes, maar ook drinkbaklampen en tafels en kisten in verschillende stijlen. Vintage, retro, brocante of gewoon mooi oud. Het enthousiasme halen we ook uit het inspireren van de mensen. We willen ze met andere ogen laten kijken naar bijvoorbeeld een drinkbak of een oude kast. Knap het op of gebruik het eens op een andere manier. Maak van de drinkbak bijvoorbeeld een lamp. We vinden het belangrijk om bewust om te gaan met materiaal. Waardeer wat je al hebt en kijk of je het kunt hergebruiken."


Opnieuw subsidie voor
culturele ontmoetingsplek

AALTEN – In maart stelden Burgemeester en Wethouders al 5000 euro vanuit het Noaberfonds ter beschikking voor de nieuw in te richten culturele ontmoetingsplek in de museumgebouwen aan de Markt. Deze week werd besloten daar ook nog eens 5000 euro aan toe te voegen van uit het budget voor nieuwe initiatieven en inloopvoorzieningen van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Op deze plek zullen bijeenkomsten worden georganiseerd met een cultureel thema. De verwachting is dat er jaarlijks 400 mensen extra mee kunnen worden bereikt.

Voor het realiseren van de structurele ontmoetingsplek werken de Aaltense Museu en de VVV samen met Estinea en Figulus. De ontmoetingsplek is belangrijk voor de vrijwilligers van het museum en de VVV en de cliënten van Estinea en heeft daarom een belangrijke sociale betekenis. De cliënten van Estinea zullen de vrijwilligers ondersteunen bij allerlei werkzaamheden, bijvoorbeeld in de kleinschalige horecavoorziening die onderdeel is van de ontmoetingsplek. Daarnaast is er ruimte voor leerwerkplekken. Daarom is een financiering vanuit de WMO gerechtvaardigd. 'Je creëert op deze wijze integratie en participatie', volgens het ambtelijk advies. De realisering van het trefpunt kost zo'n 27.000 euro. De Aaltense Musea en Estinea dragen hier zelf bijna 15.000 euro aan bij.

Naast de 10.000 euro van de gemeente is er bovendien een sponsorbijdrage van 2520 euro van Tritop Interieurbouw.


Bijdrage voor speelplek in Barlo

AALTEN – De buurt aan de Markerinkdijk in Barlo wil graag voor de kinderen tot 12 jaar een speelhuisje en een kruiswip aanschaffen. Die kunnen geplaatst worden op het openbaar terrein bij het buurtschapshuis de Markerink, zodat kinderen niet meer op de weg hoeven te spelen. "We hopen door het aanbieden van interessante speeltoestellen de kinderen te motiveren en te blijven motiveren om op de openbare speelplek te spelen en geen gevaar te vormen voor weggebruikers of henzelf", schrijven de aanvragers. Burgemeester en Wethouders hebben besloten 5000 euro uit het Naoberfonds voor dit initiatief ter beschikking te stellen.

De aanvragers wijzen er op dat er voor oudere kinderen in de buurt wel activiteiten worden georganiseerd, maar dat dit voor de twintig jonge kinderen niet het geval is. Spontaan en zelfstandig gebruik maken van activiteiten in de kern van Aalten is ook lastig. De kosten voor de nieuwe speelplek bedragen zo'n 10.000 euro. De buurt zal er zelf 1000 euro aan bijdragen en door zelfwerkzaamheden de kosten verder proberen te verlagen. Ook zal de buurt zorg dragen voor het onderhoud van de speeltoestellen. In Barlo was nog geen gemeentelijke speelvoorziening aanwezig.